BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,55
ALTIN 2.383,37
HABER /  DÜNYA

Türk yardım ekipleri Somali'de

TİKA Başkanlığı ve Türk Kızılayı'ndan ekipler, Somali'nin başkenti Mogadişu'daki mülteci kamplarını ziyaret ederek, yardım çalışmalarını sürdürüyor.

Abone ol

TİKA Başkanlığı ve Türk Kızılayı'ndan ekipler, Somali'nin başkenti Mogadişu'daki mülteci kamplarını ziyaret ederek, yardım çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye'den gönderilen ve TİKA, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı,Diyanetİşleri Başkanlığı, Türk Kızılayı ve Sabah gazetesinin katkılarıyla oluşturulan yardımların ilk kısmını getiren iki kargo uçağının Mogadişu'ya gelmesin ardından, TİKA Başkanı Serdar Çam ve Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı başkanlığındaki yardım ekipleri sabah saatlerinde Somali Başbakanı Muhammed Abdullahi Muhammed ile görüştü.

Heyet görüşmede, Somali'ye yardım konusunda Türkiye'nin yapmak istediklerini anlatarak, Muhammed'den öncelikli ihtiyaçlar konusunda bilgialdı.

Yardımların dağıtımı konusunda lojistik destek isteyen heyet, daha sonra uçaklardan indirilen yardım kolilerinin getirildiği Mogadişu limanının müdürünü ziyaret etti.

Çam burada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında tüm Türkiye'nin seferber olduğunu, gerek uçaklarla gerekse 15 gün içinde gönderilecek yardım gemisiyle, Türk halkının Somali halkının sıkıntısına duyarsız kalmayacağını belirtti ve yardımların doğru biçimde ihtiyaç sahiplerine ulaşması için destek istedi.

Heyet daha sonra Mogadişu içindeki kampları gezdi. İlk olarak gidilen, nispeten iyi şartlardaki küçük bir kampta çocuklara süt, bisküvi, çikolata ve şeker dağıtıldı.

Aralarında daha çok 10 günlük bebeklerin, çocukların ve kucaklarında çocuklarıyla yaşam savaşı veren annelerin bulunduğu kampta, kadınların ellerindeki malzemelerle çocuklarına yemek pişirdiği görüldü. Kamptaki erkeklerin de buldukları az miktardaki suyla abdest alıp namaz kıldıkları gözlendi.

Somali'de, kıtlık ve açlık nedeniyle bu kamplara gelen kadınlar ve çocuklarla sohbet eden heyet daha sonra, 270 ailesin yaşadığı 2 bin kişilik Hidaye kampına geçti. Yetkililer, açlık ve kıtlık nedeniyle bu kampa gelenlerin yüzde 5'inin hayatını kaybettiği söyledi.

Öte yandan, iki kargo uçağıyla gelen yardım malzemeleri uçaklardan indirildikten sonra, diğer ülkelerden gelen yardım malzemelerinin de bulunduğu limanda bekletiliyor. Yardımların, ihtiyaç sahiplerine paket fişi verilerek dağıtılması planlanıyor.