BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Tüm yayınları dinleyin

Sevdiğiniz parçaları tamamen yasal olarak dinleyip kaydedebilirsiniz.

Abone ol

Bir kez dijital alıcınızın düğmesine basmanız yeterli: Canlı yayın yapan web radyolarının sayısı karşısında şaşırabilirsiniz. Ve daha da iyisi: Sevdiğiniz parçaları tamamen yasal olarak kaydedebilirsiniz.

En popüler parçalar ve son dakika haberleri web radyoları ile evinize geliyor. Üstelik emin olun ki her zevke uygun bir yayın bulabilirsiniz: Pop ya da folk müziğinden Rock, Blues, Jazz, Klasik veya Techno'ya kadar tüm yayınlar tam zamanında yayınlanıyor. Web radyoları örneğin İngilizce, Almanca ya da İspanyolca gibi bir yabancı dil öğrenmek isteyenler için de oldukça yararlı. Çünkü web radyoları özgürce dünyanın her yerinden yayın yapabiliyor ve internet bağlantısı olan herhangi bir yerden dinlenebiliyor. Hatta karmaşık yayın teknolojileri hakkında bilgi sahibi olmanıza ya da çatıya anten yerleştirmenize de gerek yok.

Web radyolarına erişim ve yayının kaydedilmesi
Güncel Windows Media Player 9 yazılımı ile sayısız radyo yayını alabilirsiniz. Bir takım radyolar ise Real Player ve Winamp biçimlerinde yayın yapmayı tercih ediyorlar. WMP 9'a ek olarak Herkes İçin Bilgisayar CD'sinde Real One Player (www.realplayer.com) ve Winamp 5.0 (www.winamp.com) araçlarını da bulabilirsiniz. Her iki program da tamamen ücretsiz. Bu yazıda bir web radyosuna, Windows Media Player ya da Winamp 5.0 yazılımlarını kullanarak nasıl erişebileceğinizi göreceksiniz.

Windows Media Player ile internetten radyo dinlemek için:
Windows Media Player programını başlatın ve soldaki menüler arasından "Radyo Ayarlayıcısı" tuşuna tıklayın. Örneğin "Türe Göre Göz at" listesinden "Top 40" kategorisini seçin. Pencerenin sağındaki alanda bu kategoriye uyan radyo yayınları listelenir. Listede dinlemek istediğiniz radyo yayını üzerine bir kez tıklayın. Yayın ile ilgili açıklamalar ekrana gelir.
Yayını dinlemek için bu alanda görülen Dinle ya da "Dinlemek için Web sitesine bağlan" tuşuna tıklayın.
Not: İlk kez radyo yayınının duyulması birkaç saniye
İleride sevdiğiniz radyo kanallarına daha hızlı erişim için "Şimdi Çalınıyor" menüsüne geçin ve ekranın sağındaki alanda yer alan yeşil renkli tanım üzerine farenin sağ tuşuyla tıklayın, "Çalma listesine ekle" tuşuna tıklayın.
Açılan pencerede Yeni tuşuna tıklayın ve radyoya örneğin "Top List Radyo" adını verin. Tamam'a tıklayarak pencereyi kapatın.
Bu şekilde listeye eklenen radyolara erişim için "Ortam Kitaplığı" menüsüne tıklayın.
Pencerenin solundaki "Şarkı Listelerim" alanında yeni eklenen online radyo kanallarını bulabilirsiniz. 4. adımda belirlediğiniz ad üzerine çift tıkladığınızda yayına hızlı bir biçimde erişilir.
Winamp 5.0 ile internetten radyo dinlemek için:
Winamp 5.0 sürümünü HİB CD'den kurun ve internet bağlantınızı sağlayın.
File menüsünden "Internet Radio" komutuna tıklayın.
"Media Library" penceresinde radyoların adlarını, türlerini, şu an çalan parçayı, dinleyicisi sayısını ve yayın boyutunu görebilirsiniz. Dinleyicisi sayısı en çok olan (Listeners alanında) radyolardan birine tıklayın.
Not: Eğer çevirmeli ağ modemi ile internete bağlanıyorsanız Bitrate alanında 56 kps'den daha kaliteli yayınları kesintisiz olarak dinlemeniz mümkün olmaz.
Radyo yayını eş zamanlı olarak oynatılmaya başlar.
Editörün seçimi: Eğer bağlantınız yeterli ise Winamp üzerindeki radyolar çok daha hızlı ve kesintisiz olarak dinlenebiliyor. Buna karşılık Media Player üzerindeki radyolar çoğu zaman kapalı ya da arabirim üzerinden erişim güç olabiliyor.

Web'den radyo dinlerken bağlantı biçimine dikkat
Web ortamında radyo dinlerken transfer edilen veri boyutuna dikkat edin. Eğer ADSL benzeri hızlı bir bağlantınız varsa dakikada 3 MB'a yakın veri transfer edilir. Sabit bağlantı kullanıcıları için sorun değil, istediğiniz süre radyo dinleyebilirsiniz. Ancak uydu modem ya da GPRS benzeri veri paketi hacmiyle sınırlı bir bağlantıya sahipseniz örneğin 1 Gbyte'lık limitinizi kullanarak sadece 60 dakika müzik dinleyebilir ya da kabarık telefon faturalarıyla karşılaşabilirsiniz.

WEB RADYO KAYDI
Online radyolar için bir ipucu: Tüm yayınları kişisel kullanım amaçlı olarak kullanmak şartıyla kaydedebilirsiniz. Bu işlemin nasıl yapılacağını örneğin ücretsiz oalrak sunulan All2WAV Recorder yazılımı ile gözden geçirelim.

AYARLAR : Programın kurulumu tamamlandıktan sonra masaüstüne yerleştirin "All2WAV Recorder" simgesine tıklayarak başlatın ve ilk pencerede "Record sound from another application" seçeneğini işaretleyin.

KAYIT : İkinci pencerede Browse tuşu ile ses dosyasının kaydedileceği konumu seçin. Quality alanından ses kalitesini belirleyin. Listenin üstünde yer alan yüksek kalite seçenekleri sabit diskinizde ses dosyasının daha fazla yer kaplamasına neden olurken, düşük kalitede kayıt ise kulağı rahatsız edebilir. Bu nedenle "22.05kHZ 8-Bit Stereo" yeterli olur. "Record now" seçeneğini işaretleyin ve Finish'e tıklayın.

mynet