BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.434,41
HABER /  GÜNCEL

'TSK'nın mali ve idari özerkliği kısıtlanacak'

Financial Times, orduyu 'siyaseten dize getiren' Erdoğan hükümetinin, komuta kademesinin mali ve yargısal özerkliğini daraltmayı planladığını aktarıyor.

Abone ol

Financial Times, Türkiye'de geçen hafta Yüksek Askeri Şura toplantısında yaşanan krize ilişkin haberinde, ordunun mali ve yargısal özerkliğinin kısıtlanacağını yazıyor.

''Yıpratıcı bir dizi kriz ardından orduyu siyaseten dize getiren'' Erdoğan hükümetinin, komuta kademesinin mali ve yargısal özerkliğini daraltmayı planladığını aktaran gazete, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin genel başkan yardımcısı Ömer Çelik'e atfen, Türkiye'de zorunlu askerlikten profesyonel orduya geçişin de planlar arasında olduğunu kaydediyor.

Çelik, partisi 2002'de iktidara gelene dek Türkiye'de 'askeri devlet' ve 'siyasi devlet' olmak üzere ikili bir yapı bulunduğunu kaydederek, ''Ama artık orduyla ilişkiler modern ülkelerdeki gibi olmaya başladı'' diyor.

''Eskiden, hükümetlerin yerel yönetimlerden biraz daha fazla yetkiye sahip olduklarını, şimdi ise askeri bürokrasinin sivil hükümete hesap verdiğini'' belirten Çelik'e göre, ''Artık bu ikili yapı ortadan kaldırılmış durumda.''

Çelik, ordunun mali ve idari açıdan yeniden konumlandırılmasını sağlayacak düzenlemelerin anayasa değişiklikleriyle gerçekleştirileceğini de vurgularken, ''Türk Silahlı Kuvvetleri artık mali ve idari açıdan denetlenecek, modern ülkelerde olduğu gibi. Şeffaflık sağlanacak ve savunma bakanlığı da sivillerin kontrolünde olacak'' diyor habere göre.

Çelik, askeri mahkemelerin sivilleri yargılamaması gerektiğini de belirtiyor gazeteye yaptığı açıklamada.

Hükümetin zorunlu askerliğin kısaltılması için yollar aradığı da Çelik'in gazeteye verdiği bilgiler arasında.