BIST 9.645
DOLAR 32,53
EURO 34,83
ALTIN 2.428,60
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

İmam hatip liselerine talep arttı

Üniversite adaylarının bölüm tercihleri sırasında karşılaştığı katsayı farklarının azalması imam hatip liselerine talepte büyük bir artışa neden oldu.

Abone ol

Katsayı farkının azalması imam hatip liselerini tercih edenlerin sayısında büyük bir artış sağladı. ÖNDER Başkanı Hüseyin Korkut, imam hatiplerde okuyan öğrenci sayısının 240 bini aştığına dikkat çekerek, "İmam hatibin en popüler olduğu dönemde bile bu sayı 200 bini bulmamıştı" dedi. İmam hatipliler fazladan 2-3 soru çözerek düz liselerle eşit duruma geliyor.

Halen imam hatipte okuyan öğrencilerin sayısının 240 bini bulduğu belirtiliyor. İmam hatip liselerinin en popüler olduğu dönemde bile bu sayı 200 bini bulmamıştı. Bunda İHL'nin 26. lise türünde 11. olması etkili oldu. ÖNDER Başkanı (İmam-Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği Başkanı) Hüseyin Korkut kat sayı makasının daraltılmasının İmam Hatip Liseleri'ne ilgiyi ciddi biçimde artırdığına dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:

BOŞ KONTENJAN YOK

"Biliyorsunuz öteden beri gelen bir haksızlık vardı. Ancak geçen yılYÖKbir karar alarak aradaki kat sayı farkını daraltı. İmam hatip ve meslek liseleri 0,12 ile düz liseler ise 0,15 ile çarpılıyor. Görüldüğü gibi 0,3'lük bir makas farkı var. Bu da inşallah önümüzdeki yıllarda kaldırılacaktır. Yani önümüzdeki yıllarda bu kat sayı anlayışı anlamsız hale gelecektir. Ancak bu kat sayıya rağmen son birkaç yıldır İmam Hatip Liseleri'ne ciddi bir teveccüh var. Şu anda okullarımızda boş kontenjan yok, nitelikli eğitim imkanı ortaya çıkıyor."

TEREDDÜT ETMİYORLAR

"Bu kat sayı farkına rağmen geçen yıl Boğaziçi Üniversitesi'nin Hukuk, Tarih ve Felsefe bölümlerini kazanan öğrencilerimiz vardı. Bu sene ise inşallah Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden mezun olan bir öğrencimiz 550 Puanla tıp fakültesine yerleşecek. Bu başarıyı fark eden velilerimiz ise çocuklarını imam hatip liselerine hiç tereddüt etmeden gönderiyorlar."

HALK SAHİP ÇIKTI

"Şu anda imam hatiplerde okuyan sayısı 240 bini aşmış durumda. İmam hatip liselerinin en popüler olduğu dönemde bile bu sayı 200 bin olmamıştı. Tüm engellemelere, zorlamalara ve tehditlere rağmen halkımız imam hatip okullarına çocuklarını göndererek sahip çıktı. Bu kat sayı engeli tam olarak ortadan kalktığında ve 8 yıllık kesintisiz eğitim meselesi de çözüldüğünde ilgi eminim daha da artacaktır. Buna rağmen imam hatiplere ilgi hızla artıyor. Velilerimiz artık çocuklarını korkmadan gönül rahatlığıyla imam hatip liselerine çocuklarını gönderebilirler."

1 YILDA YÜZDE 30 YÜKSELDİ

ENSAR Vakfı Başkanı İsmail Cenk Dilberoğlu, düz lise ve meslek liseleri arasındaki küçük katsayı farkına rağmen imam hatiplere rağbetin her geçen gün arttığına dikkat çekti. Dilberoğlu, "Kısa vadede gördüğümüz bir takım müspet sonuçlar var. Ben bizzat kendim ilgilendiğim için biliyorum. Mezun olduğum Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin bu yılki taban ve tavan puanlarına baktığımızda geçen senelere oranla yüzde 30'lara varan bir artış söz konusu. Bu artış ise imam hatip liselerine olan ilginin bir göstergesidir" diye konuştu.

ÖĞRENCİLER ÖNEMSİYOR

Diberoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Son 5 yıldır zaten ciddi bir talep söz konusuydu. Ayrıca okulların kalitesi açısında da bir talep var, çünkü SBS'den yüksek puan alan başarılı öğrenciler imam hatip liselerini tercih etmeye başladı. Buda şunu gösteriyor, öğrenciler kalan katsayı farkını önemli bir problem olarak görmüyor. Daha fazla çalışıp farkı kapatmayı ve nihayetinde imam hatip lisesi mezunu olmayı önemsiyorlar."

Önümüzdeki yıllarda şartlar eşitlenecek

ÖNDER İmam-Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği Onursal Başkanı İbrahim Solmaz de katsayı farkının azalması ile birlikte imam hatip liselerine ciddi bir talep olduğunu söyledi. "Şu anda zaten ciddi oranda bir öğrenci akışı söz konusu ve bazı okullarımızda yer kalmadı, bina yetersizliği var. İnanıyorum ki bu fiziki yetersizliklerde giderildiği takdirde imam hatip liseleri halkımızın gözünde hak ettiği yeri alacaktır"diyen Solmaz, katsayı farkı ortadan kalkınca imam hatipli öğrencilerin geçmişteki mağduriyetlerinin son bulacağını söyledi. Solmaz şunları kaydetti: "İmam hatip ve meslek liseleri ile diğer liseler arasında ki fark 0.15'e kadar inmişti. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni yapmış olduğu alan seçmeli sistemle bu farkın da artık bir önemi kalmadı. Önümüzdeki yıllarda Üniversite sınavına girecek öğrencilerin önünde artık her hangi bir katsayısı farkı söz konusu olmayacak. Dolayısıyla bu yıl imam hatip lisesine girecek olan öğrenciler mezun oldukları zaman üniversite sınavına herkesle eşit şartlarda girmiş olacak."

Fazladan 3 soru farkı kapatmak için yeterli

Sürat Yayınları Rehberlik Uzmanı Hakan Baykal, imam hatip lisesi öğrencisinin kendi alanı dışında bir bölüm seçmesi için normal lise mezunlarına göre 2-3 soru daha fazla çözmesinin yeterli olacağını ifade etti. Baykal, "Öğrenciler sadece ders seçerek bölüm tercihi yapmaya başladı. Bu kapsamda bu yıl da imam hatip lisesi mezunları ilahiyat dışında farklı bölümleri tercih edebilecekler" dedi.

İlahiyat dışında tercih imkanı var

Uzmanların imam hatip liselerinin son durumuna ilişkin görüşleri şu şekilde: Kültür Üniversitesi Rehberlik Uzmanı Burak Kılanç: "Katsayı aslında kalkmadı. Katsayı arasındaki fark daraldığı için dolaylı olarak böyle bir yorum yapılıyor. Yani imam hatip mezunları, ilahiyat dışında farklı bölümleri de tercih etme şansını elde ederken, farklı lise mezunlarının da ilahiyatı seçmesi önündeki engel kalktı."

Katsayı 2 yıla kadar tamamen kalkabilir

Final Dergisi Dershanesi Rehberlik Uzmanı Celil Vardar: "2 yıl önce başlayan çalışmanın sonuçlarını bu yıl görmeye başladık. Bu çalışmayla birlikte liselerde alan ayrımı kalktı. 2 yıla kadar katsayısının tamamen kalkması bekleniyor. Katsayı arasındaki fark kalkmadı ancak aradaki fark en aza indi. İlk kez bu yıl tercihlerinde daha esnek olacaklar."

İHL, TM'de düz liselerden başarılı

Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Yard. Doç. Dr. Ahmet Avcı: "Okul türlerine göre en başarılı liseler devlet fen liseleri oldu. Meslek liseleri arasında en başarılı okul olan öğretmen liselerini imam hatip liseleri izledi. İmam hatip liselerinin genel liselerden 1 puan yüksek alması dikkati çekti. İHL'li adaylar TM puan türünde 240.046 puan ortalaması elde ederken, genel liseden adaylar 239.513 ortalama çıkarttı. Endüstri meslek liseleri ise en az başarılı liseler arasında yer aldı."

Öğretmenliğe büyük rağbet gösteriyorlar

FEM Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç: "İmam hatiplerin genel ağırlığı sözeldi. Bu yıl da sözele yüksek ilgi olduğunu gördük. Katsayı farkının azalmasıyla birlikte öğretmenlik taban puanları yükseldi. Bunun sebebi de katsayı farkının azalması oldu. Diğer bir değişle imam hatip mezunları öğretmenliği tercih ediyorlar, diyebiliriz."

Bina sıkıntısı yaşıyoruz

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) Genel Başkanı Ecevit Öksüz, halen 500'e yakın imam hatip lisesi olduğunu ve yoğun talep nedeniyle bir çoğunun bina yetersizliği yaşadığına dikkat çekti. Öksüz, "Bu anlamda ciddi bir talep artışı var. Mevcut katsayı farkında eskiye oranla makas çok çok daraldı, meslek liselerine ve imam hatiplere olan etkisi minimum seviyeye geldi" dedi.