BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,94
ALTIN 2.443,45
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Milli güvenlik dersinde sivil açılım!

YAŞ ile başlayan sivilleşme tartışmaları okullara uzandı. Eğitim sendikalarının bakan Dinçer'e çağrısı var

Abone ol

Yüksek Askeri Şura sonrası sivilleşme tartışması hız kesmeden yeni tartışma konularıyla sürüyor. Genelkurmay'ın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması, askerin darbeye gerekçe olarak gösterdiği TSK'nin İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin değiştirilmesi ve şimdi de liselerde okutulan Milli Güvenlik dersine giren asker hoca sisteminin kaldırılması gündemde.

Eğitim sendikası yöneticileri, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'e seslenerek, "milli güvenlik bilgisi dersinin askerler yerine tarih öğretmenleri tarafından verilmesine yönelik şura kararının" hayata geçirilmesini istedi.

18. Milli Eğitim Şurası'nda milli güvenlik derslerine "askerler" yerine tarih öğretmenlerinin girmesi için sendikalar, Dinçer'e çağrı yaptı. Milliyet'e konuşan Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, "Kararlar uygulanmayacaksa Şura neden toplanıyor. Kararlar, uygulanmalı. Milli güvenlik bilgisi dersiyle ilgili çağrımız öteden beri geliyor" dedi.

OKUL KIŞLA DEĞİL

İlköğretimin kademelendirilmesine ilişkin yeni bir sisteme geçilmesi gerektiğini söyleyen Özer, "Türkiye'de her şey normalleşirken, okullar da sivilleşmeli. Pedagojik formasyon almış öğretmenlerin derse girmesi gerekir. Asker öğretmenler derslere girmemeli. Türkiye'nin askeri vesayetten okullar bazında kurtulunması lazım. Öğrenciler küçük kışla ile karşı karşıya kalmamalı. Okullardaki tarih öğretmenleri ders anlatmalı. Dinçer'e sesleniyoruz; Bu konudaki Şura kararını hayata geçirin" dedi.

ATANAMAYAN ÖĞRETMENLER VARKEN...


Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise 350 bin atanamayan öğretmen bulunduğuna dikkati çekerek, "Askerlerin bu derse girmesine karşı değiliz ancak bu kadar çok atanamayan öğretmen varken, bu derse tarih öğretmenleri girmeli. Böylece tarih öğretmenine olan ihtiyaç artar ve bu alandaki atama kontenjanı yükseltilir. Mevzuata göre; milli güvenlik bilgisi derslerini Harp Okulu mezunu, muvazzaf subaylar okutuyor. Bunların bulunmadığı hallerde diğer muvazzaf subaylarla emekli ve müstafi subaylar görevlendiriliyor. Ders, tüm liselerde 10. sınıf öğrencilerine " Ortak Genel Kültür Dersi" kapsamında veriliyor.