BIST 9.889
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.454,67
HABER /  GÜNCEL

Asya borsaları haftaya kayıplarla başladı

ABD'nin kredi notunun düşürülmesi ardından piyasalara yayılan tedirginlik pazartesi güne ilk başlayan Asya borsalarında ciddi kayıplara yol açtı. Borsa Japonya'da %2.4, G. Kore'de %5, Hong Kong'ta %4, Hindistan'da %3 düştü.

Abone ol

Yatırımcıların ABD ve Avrupa'nın borç sorunlarından duyduğu tedirginlik pazartesi güne ilk başlayan Asya borsalarında son yılların en keskin düşüşlerine neden oldu.

Kredi derecelendirme şirketi Standard and Poor's cuma günü ABD'nin kredi notunu düşürdüğünden bu yana dünya borsalarında işlem gören şirket hisseleri trilyonlarca dolar değer kaybetti.

Japonya'da ana endeks Nikkei 225, yüzde 2.4 düşüş yaşarken, Güney Kore'nin Kospi endeksi yüzde 5 oranında değer kaybetti.

Hong Kong borsasında Hang Seng endeksi yüzde 4, Mumbai borsasının Sensex endeksi ise yüzde 3 oranında geriledi.

Uzmanlar, piyasalardaki dalgalanmanın haftalarca sürebileceğini söylüyor.

Singapur'da UOB uzmanlarından Alvin Liew, ABD'nin kredi notunun düşürülmesinin daha önce görülmemiş bir şey olduğunu belirterek, özellikle ABD'de önümüzdeki iki yıllık süre boyunca güçlü bir büyümenin görülmeyeceği dikkate alındığında bu not kırma kararının önemli etkileri olacağını söylüyor.

Yatırımcıların bazıları ABD ekonomisinin daha da yavaşlayarak, ikinci kez resesyona girmesinden kaygı duyuyor.

Böyle bir durum en büyük ihracat pazarı ABD olan Asya ekonomileri için ciddi bir tehlike anlamına geliyor.

HSBC'den Arjuna Hahendran, Asya'nın ABD ve Avrupa Birliği'nden gelen talebe bağımlı olduğunu belirterek, ''Bu ekonomilerin yavaşlaması, tüketici taleplerinde azalmaya neden olacaktır. Böyle bir durumda ise, bölgenin (Asya'nın) büyümesinin en önemli unsurlarından biri darbe almış olacaktır.'' dedi.