BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.415,37
HABER /  GÜNCEL

CHP ile MHP'den yeni Anayasa önerileri

Yeni anayasa için Meclis’te grubu bulunan partilerde mesai erken başladı. Ak Parti bir komisyon oluşturmuştu, CHP ve MHP de harekete geçti. Öncelikler de belirlendi...

Abone ol

AKP 'Ön yargısız oturalım'mesajı verecek, CHP yargı bağımsızlığı için bastıracak, MHP ilk 3 maddede geçit vermeyecek, BDP masaya oturursa 'Özerklik' diyecek...

Yeni anayasa için Meclis'te grubu bulunan partilerde mesai erken başladı. Ak Parti içinde bir komisyon oluştururken, ana muhalefet CHP'de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurmayları, Anayasa Profesörü Süheyl Batum ve YARSAV eski Başkanı Emin Ülker Tarhan, yeni anayasa için masaya oturdu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise anayasa çalışmalarını hukukçu milletvekili Faruk Bal'ın başkanlığındaki bir ekiple takip ediyor. Masaya oturmadan hem CHP, hem MHP'nin iktidara verdiği ilk uzlaşma mesajları; "TBMM Başkanı, Anayasa Uzlaşma Komisyonu oluşturursa üye veririz" ve "Kısa ve anlaşılır Anayasa metni" oldu.

İktidar partisi, yeni anayasa için AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik'i "koordinatör" olarak görevlendirdi. Başbakan Erdoğan'ın 12 Eylül referandumunun ardından start verdiği ve 12 Haziran seçimlerinin ardından da hızlandırılmasını istediği yeni anayasa projesi kapsamında, Ak Parti bünyesinde oluşturulan komisyon toplantılarına başladı. Genel Başkan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları Ömer Çelik ve Hüseyin Çelik, Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ile TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya bu komisyonda görev alan isimler.

Çiçek partilere çağrı yapacak

Ak Parti'nin planına göre, Ekim ayında TBMM Başkanı Cemil Çiçek tüm partilere Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalara başlaması için çağrı yapacak. İktidar partisi bu arada yeni anayasa konusundaki "görüş ve ilkesel duruşunun" kamuoyuna ve muhalefet partilerine nasıl anlatılacağına ilişkin takvim ve strateji çalışmasını belirleyecek.

Ak Parti, yeni anayasa metnine ilişkin kendi içinde çalışmasını yürütecek, ancak bir anayasa taslağı metni ortaya koyarak "dayatma" algısı yaratmayacak. Ak Parti, Prof. Ergun Özbudun'a hazırlattığı ve büyük tartışma yaratan taslağı da masaya koymayacak, "Masaya önyargısız oturalım" mesajını verecek.

Ak Parti, Anayasa görüşmelerinde Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmasını da gündeme getirecek. Bu konuya CHP'den destek gelirken, MHP'nin alacağı tavır ise şimdilik bilinmiyor.

Ak Parti'nin 9 kişilik komisyonu, "iletişim ve uzlaşma stratejisini" oluşturmak üzere yaz boyu çalışacak. Anayasanın içeriğine ilişkin değişiklik önerileri ise, bu 9 kişilik komisyondan bazı üyelerin yanısıra, akademisyenlerin de bulunacağı ayrı bir ekipçe hazırlanacak. Bu süreçte Ak Parti yeni anayasa konusundaki "ilkesel bakış ve duruşunu", Başbakan Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik tarafından kaleme alınacak bir metinle kamuoyuna anlatacak.