BIST 10.163
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.400,70
HABER /  GÜNCEL

İtalya ve İspanya'yı 'kurtarma hamlesi'

Avrupa Merkez Bankası, borçlanma sorunu yaşayan euro üyelerinin hazine tahvillerini satın alacağını açıkladı.

Abone ol

Avrupa Merkez Bankası, euro bölgesinin borç krizini görüştüğü olağanüstü toplantısında borçlanma sorunu yaşayan euro üyelerinin hazine tahvillerini satın almayı kararlaştırdı.

Banka, hangi ülkelerin tahvillerinin satın alınacağına ilişkin herhangi bir bilgi vermedi, ancak kastedilen ülkelerin İtalya ve İspanya olduğu konusunda yaygın bir kanı var.

Euro bölgesiyle ABD'deki krizler geçen hafta küresel mali piyasalarda keskin düşüşlere neden olmuştu.

Zengin ülkeler topluluğu G-7 de, piyasalar açılmadan hemen önce gece yarısı yaptığı açıklamada mali istikrarı güçlendirmek için harekete geçeceğini duyurdu.

Ancak bu güvenceye rağmen Asya piyasaları güne düşüşle başladı.

G-7'den yapılan açıklamada, ''eşgüdüm içinde davranma konusunda kararlılığın'' altı çizildi.

BBC ekonomi editörlerinden Robert Peston, Avrupa Merkez Bankası'nın İtalya ve İspanya'nın borçlarını satın alma konusunda ikiye bölündüğünü söylüyor.

Avrupa Merkez Bankası da geceyarısı telekonferansla gerçekleştirilen toplantının ardından İtalya ve İspanya hükümetlerinin bütçe açıklarını azaltma konusunda attıkları ''hızlı ve kararlı adımları'' memnuniyetle karşıladığını içeren bir açıklama yaptı.

Bankanın toplantısından önce de, Fransa ve Almanya liderleri de, euro bölgesinin en büyük üçüncü ve dördüncü ekonomileri İtalya ve İspanya'nın aldıkları önlemleri övmüşlerdi.