BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Suudi Arabistan Şam'daki büyükelçisini geri çağırdı

Suudi Kralı, Esad'a 'ölüm makinesi'ni durdurması çağrısı yaparken, Şam'daki büyükelçisini geri çağırdı. Arap Birliği de Şam'ı resmen ilk kez kınadı.

Abone ol

Suudi Arabistan, Suriye'de yaşanan şiddet olaylarını protesto ederek Şam'daki büyükelçisini geri çağırdı.

El Arabiya televizyonunda yayımlanan açıklamasında kararı duyuran Kral Abdullah, Suriye'de yaşanan şiddet olaylarının kabul edilemez olduğunu da vurguladı.

Suriye hükümetinin ''gerçek reformları'' yaşama geçirmesi ve kendi ifadesiyle ''daha geç olmadan ölüm makinesini durdurmasını'' isteyen Kral Abdullah, büyükelçinin ''danışmalarda bulunmak üzere'' Riyad'a geri döneceğini kaydetti.

Abdullah'ın açıklamasından kısa bir süre önce de, Arap Birliği, Riyad'dan gelen duyuruyla eş zamanlı olduğu anlaşılan bir hamleyle, ilk kez Suriye'deki şiddet olaylarını kınayan bir resmi bir bildiri açıkladı.

Türkiye'de de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Şam'a ''sabrımız taşıyor'' mesajı verirken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Esad yönetimini uyarmak üzere salı günü Şam'a gideceğini duyurmuştu.

Öte yandan, hafta sonu Suriye ordusunun, ülkenin doğusundaki en büyük kent olan Deyr Ez Zor'e saldırı düzenlediği bildirildi.

Kentteki muhalifler pazar günü erken saatlerde başlayan operasyonda en az 42 kişinin öldürüldüğünü söylüyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlem Kuruluşu'ndan Rami Abdülrahman, sık sık protesto gösterilerine sahne olan Deyr Ez Zor'un bir dizi semtine çok sayıda tank ve zırhlı aracın girdiğini söylüyor.

Kentteki diğer insan hakları eylemcileri de topçu ateşi ve 'çok şiddetli patlamalar' duyulduğunu kaydetti.

Muhaliflere göre Humus kentinde bugün yapılan operasyonlarda da en az 13 kişi öldürüldü.

Esad: Suriye reform yolunda

Suriyeli muhalifler, güvenlik güçlerinin Mart ayında gösterilerin başlamasından bu yana, ülke çapında 1650 kişiyi öldürdüğünü ileri sürüyor.

On binlerce kişi de tutuklandı.

Ancak operasyonlara rağmen protestolar dinmiyor.

Cumhurbaşkanı Beşar Esad güvenlik güçlerinin operasyonlarını savunarak, 'Suriye reform yolunda' diye konuştu

Esad 'yolları kesip, kentleri kordon altına alıp halkı terörize eden suçluların hakkından gelmek devletin görevidir' diyor.

Muhalefet Esad'ın çok partili sisteme izin verdiği açıklamasını tatmin edici bulmuyor.

Çok partili sistem, Mart ayı ortalarından bu yana Cumhurbaşkanı Esad'a karşı gösteriler yapanların başta gelen taleplerinden biriydi.

Öte yandan, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi ülkeler yayımladıkları ortak açıklamada, Şam yönetimini akan kanı durdurmaya ve önemli reformları hayata geçirmeye çağırdı.

Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Katar'dan oluşan KİK, sağduyu ve Suriye halkının hak ve onurunu koruyacak önemli reformların hayata geçirilmesi çağrısı yaparak, Şam yönetiminden halkının isteklerine yanıt vermesini istedi.