BIST 10.201
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.399,24
HABER /  GÜNCEL

Duble yollar kazaların hızını da kesti

Binali Yıldırım, bölünmüş yollarla ölümlü kazalardaki oranı yüzde 65 azalttığını söyledi

Abone ol

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de araç trafiğinin sürekli artmasına rağmen, bölünmüş yollar sayesinde trafik kazalarına bağlı ölümlerin yüzde 65 oranında azaldığını söyledib

Bakan Yıldırım, Çorum-Laçin-Osmancık Yolu Kırkdilim Geçişi törenine katıldı. Törende Kırkdilim Geçişi'nin bölgenin en önemli meseleleri arasında yer aldığını ifade eden Yıldırım, kendisine verilen kağıtta yazan Sakin Karataş isimli öğretmenin Kırkdilim Geçişi'ni anlatan şiirinden bir bölüm okudu. Söz konusu geçişe 2008'de geldiğini anlatan Yıldırım, zorlu coğrafyası nedeniyle bu yolun uzun yıllar ihmal edildiğini belirtti. Yıldırım, zorlu çalışmaların ardından Kırkdilim Geçişi'nin tamamlandığını ifade ederek, artık vatandaşların daha rahat ve güvenli bir şekilde yoldan geçebileceklerini söyledi.

''Dillere destan olmuş, efsane olmuş, Kırkdilim'i dize getirdik. Bu dağları aşağı indirdik'' diyen Bakan Yıldırım, uğraşınca, isteyince ve azim edince herşeyin gerçekleşebileceğini vurguladı. Yolların çok önemli ve medeniyetin göstergesi olduğunu ifade eden Yıldırım, ''Yolları böldük, milleti birleştirdik. Türkiye'nin her tarafında bölünmüş yolları yaptık. 79 senede 6 bin 101 kilometre bölünmüş yol yapılırken, 9 yılda yaptığımız bölünmüş yol miktarı ise 14 bin 300 kilometredir. Altı bin 101'den 14 bin 300 kilometreye çıktık. İşte, iş yapmak budur, işte millete hizmet budur. Millete hizmet lazım, millete efendilik sökmez. Bu millete hizmet eden, zaten bu milletin efendisi olur. Biz de o nedenle çalışıyoruz, çabalıyoruz'' diye konuştu.

 ''ARABALAR, TESPİH TANESİ GİBİ ARKA ARKAYA DİZİLECEKTİ...''

Bölünmüş yolların hayat kurtardığını ifade eden Yıldırım, ''Bölünmüş yollar yapıldıktan sonra Türkiye'de trafikte iki kat artış oldu. Araç sayısı, 7 milyondan 15,5 milyona çıktı. Eğer, bu yollar olmasaydı vay haline bu ülkenin... Arabalar, tespih tanesi gibi arka arkaya dizilecekti, gidebilirsen aşk olsun... Bölünmüş yollardan sonra kazalarda ölen vatandaşlarımızın sayısında yüzde 65 azalma oldu'' dedi.

Bakan Yıldırım, hava yollarını halkın yolu haline getirdiklerini de belirterek, daha önce 25 olan havaalanı sayısının 46'ya çıktığını; 8 havaalanının ise yeni yapıldığını söyledi. Daha önce 8,5 milyon kişinin uçağa bindiğini anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Şu anda 52 milyon vatandaşımız, uçağa biniyor. Yurt dışını da saydığımızda 33 milyondan 103 milyona çıktık. Havaalanları kapasitemizi 49 milyondan 165 milyona çıkardık. 2023 hedefimizi de koyduk; Türkiye'de uçakla seyahat eden yolcu sayısı 375 milyona çıkacak.

Yolcu uçağı sayısı 750'ye çıkacak. Türk Hava Yolları dünya markası oldu. Dünya'nın 9. Avrupa'nın 4. büyük şirketi oldu. Ödül üzerine ödül kazanıyor. Nasıl oluyor bunlar? Çalışınca oluyor, 'kıskanma çalış, senin de olur'.''

Yaptıkları hizmetlerden dolayı muhalefetin rahatsız olduğunu belirten Yıldırım, ''Ben de arkadaşlara diyorum ki 'Şantiyelerin tabelalarının alt tarafına 'yapılan bu işlerden dolayı muhalefete verdiğimiz rahatsızlık için vatandaşlarımızdan özür diliyoruz' nasıl olur? Böyle birşey yazalım, değil mi? '' demesi üzerine vatandaşlar, Yıldırım'ı alkışladı.