BIST 9.516
DOLAR 32,49
EURO 34,76
ALTIN 2.491,59
HABER /  GÜNCEL

Finans piyasalarını yatıştırma çabası

Küresel ekonomiye ilişkin yeni resesyon kaygıları nedeniyle geçen hafta başlayan satışlar bugün de devam etti.

Abone ol

Asya piyasaları haftanın ilk işlem gününe sert düşüşlerle başladı.

Küresel ekonomiye ilişkin kaygılar geçen hafta başlayan son yılların en yoğun satış işlemlerinin bu haftaya sarkmasına neden olduğ.

Japonya'da Nikkei endeksi güne yüzde 2'yle düşüşle başlarken, Güney Kore, Singapur, Avustralya ve Tayvan borsaları da değer yitirdi.

Cuma günü dünya borsalarında keskin düşüşler yaşanmış, piyasalarda işlem gören şirket hisseleri trilyonlarca dolar değer kaybıyla karşı karşıya kalmıştı.

uzmanlar, piyasalardaki bu dalgalanmaların haftalarca sürebileceğini söylüyor.

Singapur'da UOB uzmanlarından Alvin Liew, ABD'nin kredi notunun düşürülmesinin daha önce görülmemiş bir şey olduğunu belirterek, özellikle ABD'de önümüzdeki iki yıllık süre boyunca güçlü bir büyümenin görülmeyeceği dikkate alındığında bu not kırma kararının önemli etkileri olacağını söylüyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's ABD'nin kredi notunu düşürmüştü.

Yatırımcıların bazıları ABD ekonomisinin daha da yavaşlayarak, bir ekonomik durgunluk (ardarda gelen iki çeyrek yıllık dönemde negatif büyüme) dönemini kısa süreli zayıf bir büyümenin izlemesi, bunun ardından ekonominin yeniden durgunluğa girmesini tarif etmek için kullanılan ''çift dip resesyonu'na gireceğinden kaygılı.

Böyle bir durum ise en büyük ihracat pazarı ABD olan Asya ekonomilerine zarar verecek.

HSBC'den Arjuna Hahendran, Asya'nın ABD ve Avrupa Birliği'nden gelen talebe bağımlı olduğunu belirterek, ''Bu ekonomilerin yavaşlaması, tüketici taleplerinde azalmaya neden olacaktır. Böyle bir durumda ise, bölgenin (Asya) büyümesinin en önemli sacayaklarından birinin de darbe alması anlamına gelecektir'' dedi.