BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.498,20
HABER /  GÜNCEL

Ve AK Parti o maddeyi de değiştiriyor

Hükümet, darbelerin “yasal kılıfı” sayılan TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesindeki ’Cumhuriyet’i korumak ve kollamak vazifesini” yeniden düzenleyecek. TSK yeni düzenlemeyle ‘ülkeyi’ koruyacak..

Abone ol

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesine yapılan atamalar ile terfilerin ele alındığı kritik Yüksek Askeri Şura toplantısının ardından hükümet, darbelerin "yasal kılıfı" sayılan TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinde yapmayı planladığı değişikliğe ilişkin çalışmalara hız verdi.

Başbakan Erdoğan'ın muhakkak yeniden düzenleneceğini belirttiği 35. maddeye, Genelkurmay Başkanlığı ile yapılacak müzakerelerin ardından son şeklinin verilmesi ve ekim ayında düzenlemenin Meclis'e taşınması bekleniyor. Yılbaşından bu yana Başbakanlık'ta yürütülen çalışmada "TSK'nın Türkiye Cumhuriyeti'ni koruma görevi"nin maddede yer aldığı şekliyle korunacağı, "Kollama" ifadesinin ise değiştirilmesi görüşünün ağır bastığı öğrenildi.

Cumhuriyeti ve yurdu kollamak

Başbakanlık kaynakları, 35. maddeye ilişkin çalışmalarda öncelikli olarak, "yöntem" konusunun ele alındığı belirtti. Yılbaşından bu yana konuyla ilgili yapılan toplantılarda "Silahlı Kuvvetlerin vazifesi, Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumaktır" şeklinde formüle edilen 35. maddenin tamamen kaldırılması veya maddede bazı düzenlemeler yapılması seçenekleri üzerinde durulmuştu.

Son olarak gelinen noktada ise TSK'nın Türk yurdunu korumasına yönelik ifadenin maddede korunacağı bir formülün ağırlık kazandığı öğrenildi. Başbakanlık kaynakları, bu formüle göre, maddenin darbelere yasal dayanak olarak gösterilen "Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak" bölümünde değişiklik yapılabileceğini belirtti.

Başbakanlık'ta konuyla ilgili çalışmaların ardından ise Erdoğan'ın daha önce belirttiği gibi Genelkurmay Başkanlığı ile yapılacak görüşmeler sonrası yasal bir düzenlemeye gidilmesi bekleniyor.

Muhalefetten tam destek

35. maddeyle ilgili ilk sinyali Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında "TSK İç Hizmet Kanunu noktasında yeni bir düzenleme muhakkak olacaktır" sözleriyle vermişti. Erdoğan, 12 Haziran genel seçimlerinin ardından konuyu Genelkurmay Başkanlığı ile konuşacaklarını kaydetmişti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Milliyet'e 35. maddenin kaldırılması gerektiğini belirterek, "Darbe mi, asla. Asker siyasete müdahale ederse tankın önüne çıkarım" demişti. Kılıçdaroğlu, ayrıca 35. maddeye ilgili değişiklik teklifini seçimden önce Meclis'e verdiklerini ve 1 Ekim'de yenileyeceklerini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Abdulah Gül de 27 Nisan 2011 tarihinde Bosna-Hersek gezisi dönüşü "Yanlış algıya yol açtığı için yeniden yazılmasında fayda var" demişti. .