BIST 9.652
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.498,66
HABER /  DÜNYA

Trablus hükümeti mi Hafter mi? NATO Libya'da tarafını ilan etti

Anadolu Ajansı
Anadolu Ajansı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Libya'ya silah ambargosuna ilişkin, "BM tarafından tanınan Serrac hükümeti ile Hafter aynı kefeye konulmaz. NATO, Trablus hükümetine destek vermeye hazır." dedi.

Abone ol

Libya'da darbeci Halife Hafter'e NATO darbesi geldi. Türkiye'nin Trablus hükümeti verdiği destekle son dönemde sahada peş peşe yenilgiler alan Hafter güçlerine kötü haber diplomasi alanından geldi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İtalya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden La Repubblica gazetesine verdiği demeçte, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından Akdeniz özelinde bölgesel gelişmelere değindi. 

NATO destek vermeye hazır

Türkiye’nin NATO üyesi olmasına rağmen Akdeniz’de, Suriye ve Libya’da kendi gündemini uyguladığına yönelik soruya Stoltenberg, "NATO'da 30 ortağız ve pek çok konuda farklı pozisyonlarımız olabilir ama Ankara önemli bir müttefiktir. Libya ve Suriye'de BM’nin barış anlaşmasına varma çabalarını destekliyoruz. Libya’da tüm tarafların uyması gereken bir silah ambargosu var. Bu, BM tarafından tanınan Fayiz es-Serrac hükümeti ile Hafter tarafından idare edilen güçleri aynı kefeye koymak anlamına gelmez. Bu nedenle NATO, Trablus hükümetine destek vermeye hazır." cevabını verdi. 

NATO Genel Sekreteri, "Rusya ve Çin’in, İtalya'ya yapılan yardımlar konusunda gerek hükümetleri gerekse hükümet dışı aktörleriyle koronavirüs üzerinden gerçeği çarpıtmak için kitlesel dezenformasyon ve propaganda yaptıklarını" ifade etti. 

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte’nin Rusya’nın yardımını kabul etmesinin hata olup olmadığı sorusu üzerine Stoltenberg, NATO’yu harekete geçirdiklerini ve müttefiklerin birbirlerine yardım için çok şey yaptığını belirtirken, yardımlar konusunda kararın hükümetlerde olduğunu kaydetti. Genel Sekreter, bu tür yardımların dezenformasyon için kullanılmamasının önemli olduğunu belirtti. 

Libya'da 'Barış Fırtınası' operasyonu sürüyor

Libya Hükümeti tarafından başlatılan "Barış Fırtınası" operasyonu kapsamında Hafter'e bağlı çok sayıda milisin etkisiz hale getirildiği, dört uçak, bir helikopter, iki SİHA ile çok sayıda tank, top, zırhlı araç, ağır silahların yanı sıra milislerin kullandığı tesislerin imha edildiği öğrenildi.

Trablus, Vatiyye ve Ebu Gureyn olmak üzere 3 ayrı cephede gerçekleştirilen Barış Fırtınası operasyonunda Libya Hükümeti'ne bağlı unsurlar önemli kazanımlar sağladı. Ağır zayiatlar veren Hafter'e bağlı milisler güneye doğru çekilmek zorunda kaldı.

Hükümet güçleri 13 Nisan'da Subrata ve Surman, 14 Nisan'da ise Riqdalin, El Asse, Aceylat, El Cemil ve Zilten meskun mahal ve bölgelerini ele geçirerek, Trablus’tan Tunus'a kadar olan bölgeyi kontrol altına aldı. Kazanılan başarının devamını sağlamak ve harekatın temposunu artırmak maksadıyla 18 Nisan'da yeni bir ileri harekata başlandı.

İleri harekat kapsamında Libya Hükümet güçleri, Hafter milislerinin başkente yönelik saldırılarında harekat ve ikmal merkezi olarak kullandıkları Terhune kentini geri almayı amaçladı. Harekat kapsamında kent çevresinde bazı bölgeler milislerden temizlendi, 100'den fazla Hafter'e bağlı silahlı unsur esir alındı.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Trabzon'da caddeler dolup taştı! Güneş kremi almak için çıkan var
Foto Galeri Trabzon'da caddeler dolup taştı! Güneş kremi almak için çıkan var Galeriye Gözat