BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Toyota Türkiyeden sevindirici haber

Global ekonomik krizin etkisiyle Avrupa'daki satışları azalan otomotiv devi Toyota'dan önemli açıklamalar.

Abone ol

Toyota Türkiye, krizden dolayı üretimde yaşanan düşüşe rağmen işçi çıkarma planı olmadığını açıkladı.

Global ekonomik krizin etkisiyle Avrupa'da azalan talebe bağlı olarak İngiltere ve Türkiye'deki üretimini geçen yılın son çeyreğinden itibaren azaltan Japon otomotiv devi Toyota Motor Corp.'un Avrupa Başkan Yardımcısı Hiroyuki Ochiai, krizden dolayı üretimindeki düşüşe rağmen Toyota Türkiye'nin, işçi çıkarma planı olmadığını söyledi.

Toyota'nın 2008 yılındaki üretimi ise önceki yıla göre yüzde 22 azalarak 126,521 adet seviyesinde gerçekleşti.

Toyota Türkiye'nin bir milyonuncu araç üretimi için düzenlenen törende gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ochiai, "Kriz koşullarında üretimimiz düşüyor, ama Toyota Türkiye'nin herhangi bir işçi çıkarma düşüncesi, planı yok. Üretimdeki azalma nedeniyle işçilerin boş zamanlarına yönelik iş eğitimlerimizi artırıyoruz. Geleceğe yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.

Toyota Türkiye'nin 2004 yılından bu yana Avrupa'ya ihraç ettiği Corolla Verso modelinin yeni versiyonunun üretimi için yaklaşık 170-200 milyon Euro yatırım yapıldığını belirten Ochiai, krize rağmen yeni Verso'nun üretimine başlama konusunda tereddüt etmediklerini vurguladı.

YENİ TİCARİ ARAÇ
Toyota Motor Corp. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kazuo Okamoto ise Toyota'nın yeni hafif ticari aracı "İ20'nin 2011 yılından itibaren Türkiye'de üretilebileceğine dair çıkan söylentilere açıklık getirdi ve şöyle dedi: "Ufak bir ticari araçtan bahsediyoruz. Böyle bir aracın ne zaman üretileceği konusunda, şu andaki koşullar altında, bir plan yapmamız mümkün değil."

Okamoto, Toyota'nın hibrid aracının Türkiye'de üretilip üretilmeyeceğine ilişkin soruyu ise, "Gelecekte bu aracın toplam üretimimiz içinde büyük payı olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle hibrid araç, gelecekte dünyanın birçok yerinde ve çok sayıda üretilecek" şeklinde yanıtladı. Toyota Türkiye CEO'su Tamer Ünlü ise bugün itibariyle toplam üretimlerinin 1 milyon adede ve toplam yatırımlarının da 1.2 milyar euroya ulaştığını söyledi.

Toyota Türkiye, halen Corolla Verso ve Auris modellerini üretiyor. Şirket geçen yıl Avrupa'ya 119,586 adet otomobil ihraç ederek 1.5 milyar Euro gelir elde etti.

Otomotiv Sanayi Derneği'nin (OSD) verilerine göre Toyota Türkiye, bu yılın ilk iki ayında Türkiye'nin toplam otomobil üretiminin yüzde 14'ü olan 7,553 adetlik üretim gerçekleştirdi.

Şirketin bu yılın ilk iki ayındaki ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 azalarak 8,710 adede geriledi.