BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  SAĞLIK

Toplum Bilimleri Kurulu üyesinden 'kalorifer' uyarısı: Bulaş ihtimali artıyor

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, kış ayları ile birlikte kaloriferlerin yanmaya başlayacağını belirtti ve evlerde havanın kurumasına izin vermemek gerektiğini söyledi. İlhan, "Kuru havada partiküller daha çok havada asılı kaldığı için haliyle virüs aşağı doğru düşmüyor, bulaş ihtimali artıyor" dedi.

Abone ol

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhan, koronavirüste günlük hasta sayısının 2 binden fazla, aktif hasta sayısının da 30 binden fazla olduğunu, 8 aylık süre içerisinde 10 bine yakın vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlattı. Prof. Dr. İlhan, "Sosyal işlerimizde, sosyal faaliyetlerimizde kalabalıktan olabildiğince uzak durmamız gerekiyor. Bunun için Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması iyi bir uygulama. Örneğin; hafta sonu dışarı çıkmak istiyorsanız çocuklarınızla, ailenizle, eşinizle, dostunuzla HES uygulamasından bakarak neresi açık renk gözüküyorsa o tarafa doğru yönelmek gerekiyor. Zaman aslında çok bir araya gelme zamanı değil" dedi.

'Evde havanın kurumasına izin vermeyin'

Prof. Dr. İlhan, kalabalıklardan kaçınmak gerektiğine vurgu yaparak, "Taze hava ile iklimlendirilen yerlerde bulunmak gerekiyor. Sabah trafikte gözlemliyoruz, gerek toplu taşımada olsun, gerek kişisel araçlarda olsun, gerek servis araçlarında hepsinin camları tam kapalı. En azından varsa tavan havalandırmaları, camların zaman zaman açılıp kapatılmasıyla mutlaka taze hava girişine izin vermek gerekiyor. Virüs gücünü kalabalıktan ve insanların bir araya gelmesinden alıyor. Şu dönem özellikle temiz hava çok daha önem arz edecek. Evlerde kaloriferleri bir süre sonra yakacağız, belki bazı şehirlerde yanmaya başladı. Evlerde havanın kurumasına izin vermemek gerekiyor. Evlerde havanın daha nemli olmasına izin vermek gerekiyor. Çünkü kuru havada partiküller daha çok havada asılı kaldığı için haliyle virüs aşağı doğru düşmüyor, bulaş ihtimali artıyor" diye konuştu.