BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Times'a göre Türkiye hizaya geldi!

Türkiye’nin İran’a uygulanan tek taraflı yaptırımlara hayır dese de sonunda hizaya geldiği öne sürülüyor

Abone ol

Ekonomi gazetesi Financial Times, İstanbul’da Türkiye ile Rusya arasında yapılan görüşmelerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tavrını değerlendirdi.

Financial Times, Türkiye ile Rusya’nın Suriye politikalarında herhangi bir kaymanın işaretinin olmadığını ancak aralarındaki diplomatik ihtilafların ikinci planda kaldığını belirttiği haberinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, İran’a yeni yaptırımlara ilişkin “meydan okuyan” bir ses tonu kullandığını öne sürdü. Buna karşın gazete, “Türkiye, daha önce de tek taraflı yaptırımlara uymayı dışlamış ama ABD’nin cezaları ile karşı karşıya kalınca hizaya gelmişti” diye yazdı.

EN SERT MUHALİFLER BİRARADA

Ekonomi gazetesi Financial Times, İstanbul’da Türkiye ile Rusya arasında yapılan görüşmelerde ekonomik işbirliğine öncelik verildiğini, diplomatik ihtilafların ise ikinci planda kaldığını belirtirken, “İstanbul’daki toplantı, Şam rejiminin en güçlü destekçilerinden biri olan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile en sert muhaliflerinden biri olan Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı biraraya getirdi” dedi.

İngiliz gazetesi, iki ülkenin Suriye ile ilgili tutumlarında herhangi bir kaymanın işaretinin olmadığını belirtirken Putin ve Erdoğan’ın derinleşen ikili ekonomik ilişkilere vurgu yaptıklarını, bir dizi anlaşmanın imzalandığını kaydetti.

RUS PETROL VE GAZINA BAĞIMLILIĞI YAPTIRIMLAR NEDENİYLE ARTABİLİR

İkili ilişkinin nasıl gelişmekte olduğuna dikkat çekerken geçen hafta Türk şirketlerinin Gazprom ile 30 yıllık sözleşmeleri yapmaları, Sberbank’ın Denizbank’ı satın alması gibi örnekler ile anlatan gazete, “Türkiye’nin Rus petrol ve gazına olan bağımlılığı, ABD’nin İran’dan enerji alımlarını hedef alan tek taraflı yaptırımları nedeniyle daha da artabilir” diye yazdı. FT, ABD’li senatörlerinin büyük bir çoğunlukla İran’a uygulanan enerji yaptırımlarının doğalgazı kapsayacak biçimde genişletilmesi yönünde oy kullandıklarına dikkat çekti ve Türkiye’nin büyük bir farkla İran’ın başlıca yakıt pazarı olduğunu kaydetti.

ERDOĞAN’IN SÖZLERİ

Bu çerçevede Başbakan Erdoğan’ın İstanbul’daki basın toplantısı sırasında olası gaz yaptırımlarına ilişkin söylediği "Bize 'yaptırımlara uymanız gerekir' gibi yaklaşımlar olduğunda biz buna uyamayız. Bu bizim için stratejik öneme haizdir" ifadesini, “Sayın Erdoğan, İstanbul’daki toplantıda gaz yaptırımları olasılığı konusunda meydan okuyan bir ses tonu kullandı” sözleriyle yorumladı. Gazete, “Türkiye, daha önce de tek taraflı yaptırımlara uymayı dışlamış ama ABD’nin cezalarıyla karşı karşıya gelince hizaya gelmişti” savını da dile getirdi.