BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Esad'ın sesi de onu terketti

Suriye Ulusal Konseyi Sözcüsü Muhammed Sermini, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün ülkeyi terkettiğini açıkladı

Abone ol

Beşar Esad'ın dış dünyaya açılan yüzü olarak bilinen  Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi, rejimle yollarını ayırarak ülkeden kaçtı.

Suriye Ulusal Konseyi Sözcüsü Muhammed Sermini, Makdisi'nin iki gün önce ailesiyle Beyrut'a kaçtığını ve bilet temin edilene kadar bir arkadaşının evinde kaldığını söyledi. Sermini, Makdisi'nin bugün akşam saatlerinde Beyrut Havaalanı'ndan kalkan bir uçakla İngiltere'nin başkenti Londra'ya gittiğini belirtti.

Suriyeli muhalif liderlerden Hamza Yusuf da, Makdisi'nin kısa süre içinde yapacağı açıklamayla, Esad rejiminden ayrıldığını uluslararası kamuoyuna ilan edeceğini bildirdi.

BİZ GÖREVDEN ALDIK

Makdisi'nin kaçışından Sözcü'nün Londra'ya hareketi sırasında haberdar olan Şam yönetimi ise bir açıklama yaparak, Makdisi'nin "resmi söylemlerin dışına çıktığı"' gerekçesiyle görevden alındığını öne sürdü.

İyi İngilizce bilen Makdisi, Esad rejiminin uluslararası kamuoyuna açılan yüzü olarak gösteriliyordu. Şam'daki basın toplantılarında Suriye lideri Beşşar Esed yönetimine karşı başlatılan ayaklanmaya karşı Suriye'nin resmi yanıtını ileten isim olan Makdisi'nin, son haftalarda medyada yer almaması, Suriye'den kaçtığı spekülasyonlarına yol açmıştı.

Öte yandan Suriye'nin Mısır'daki Başkonsolosu Fida el-Amud'un da Suriye rejiminden ayrıldığı bildirildi.

Makdisi'nin ülkeden kaçtığı haberinin ardından, rejime bağlı güçlerin, Makdisi'nin başkent Şam'daki evini tahrip ettiği bildirildi.

EVİ ATEŞE VERİLDİ

Edinilen bilgilere göre, rejime bağlı 'Şebbiha' olarak adlandırılan milisler, Makdisi'nin Şam'ın Mezze bölgesindeki evini ateşe verdi.

Öte yandan Suriyeli muhalif liderlerden Ahmed Ramazan, Makdisi'yle 9 yetkilinin daha Suriye'den kaçtığını ve yakında bu isimlerin de kamuoyuna açıklanacağını kaydetti.

Bu arada 2 gün önce kaçtığı Lübnan'dan bugün uçakla Londra'ya gittiği belirtilen Makdisi'nin, bugün basın toplantısı düzenleyerek, Esad rejiminden ayrıldığını uluslararası kamuoyuna açıklayacağı öne sürüldü.