BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,64
ALTIN 2.386,73
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memur ve esnafı sevindirecek anlaşma!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Almanya ile yaptığı anlaşma ile memur ve esnafı sevindirecek bir çalışmaya imza attı.

Abone ol

Düzenlemeden, bu ülkede turist olarak, öğrenci olarak bulunan kişiler de yararlanacak.

DÜZENLEMEDEN KİMLER YARARLANACAK?

Düzenleme, 4.5 milyon esnaf ile 2 milyon memuru kapsıyor. Mevcut sistemde, Almanya'daki sağlık hizmetlerinden ücreti karşılığında yararlanılabiliyor. Örneğin, Almanya'daki yakınlarına ziyarete giden bir memur veya Bağ-Kur'lu esnaf, bu ülkede rahatsızlanması halinde, sağlık hizmeti almak için ücret ödüyor. Bu ücret SGK'dan tahsil edilebiliyor. Ancak bürokratik işlemler yüzünden ödenen ücretin tahsil edilmesi pek de mümkün olmuyor.

İŞLEMLER NASIL GERÇEKLEŞECEK?

Yeni anlaşma ile bu sıkıntılar bitti. Buna göre, Almanya'da sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyen Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'a tabi sigortalılar, SGK'dan 'Sağlık Yardım Hakkı Belgesi' alacaklar. Söz konusu belge Alman Hastalık Kasaları'na sunulacak. Bu işlemin ardından, sigortalılar sağlık hizmetinden ücretsiz olarak yararlanacak. Türk vatandaşlar sadece Alman vatandaşların ödediği katkı paylarını ödeyecekler. SGK ise anlaşma çerçevesinde alınan sağlık bedellerini ilgili kuruluşlara ödeyecek.

GEÇİCİ GÖREVLİLER DE YARARLANABİLECEK

Almanya'da geçici görevli olarak bulunan kamu personeli ve bu kişilerin bakmakla yükümlü oldukları kişiler de düzenlemeden yararlanacak. Yine aynı kapsamdaki sigortalıların, Almanya'da öğrenim gören çocukları, turist olarak giden memur ve esnaf da sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecekler. İşçi statüsündeki sigortalılar daha önceki sözleşmelerle bu ülkede sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanabiliyor.