BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,80
ALTIN 2.440,68
HABER /  EKONOMİ

THY dünya'da 13'üncü!

THY Genel Müdürü Kotil: ''Dünyanın en iyi kar oranını yakalayan ilk 5 havayolu içerisinde yer alıyoruz".

Abone ol

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, geçen yılı 389 milyon avro karla tamamladıklarını anımsatarak, ''Dünyanın en iyi kar oranını yakalayan ilk 5 havayolu içerisinde yer alıyoruz''dedi.

Kotil, , 2009 yılında 3 milyar 271 milyon avro ciro elde ettiklerini giderin ise 2 milyar 885 milyon avro olarak gerçekleştiğini söyledi.

''2009 yılını karlılık olarak 387 milyon avro ile kapadık. Bu da yüzde 11,8 gibi kar marjına tekabül ediyor'' diyen Kotil, ''Dünyada Air China ve Ryan Air'dan sonra en iyi kar oranını yakalayan en iyi havayolu içerisinde yer alıyoruz''dedi.

Kotil, Air France, American Airlines, İberia, British Airways, Singapur Airlines, Delta, geçen yılı dünyanın önde gelen havayolarının zararla kapadıklarını, Emirates, Korean Airlines ve Lufthansa'nın karlılık oranlarını ise THY'nin geresinde kaldığına dikkat çekerek, ''THY geçen yıl dünyada en çok kar eden havayollarından birisidir'' diye konuştu.

HEDEF TRANSİT YOLCU 

THY'nin ilk ciddi değişiminin 2006 yılında yaşamasıyla transit yolcu sayısında ciddi artışların görüldüğünü anlatan Kotil, İstanbul üzerinden yurt dışına götürülen transit yolcu sayısının 2000 yılında 379 bin 626 iken bunun geçen yıl 2 milyon 213 bin kişi gerçekleştiğini, bu yıl hedeflenen yolcu sayısının ise 3 milyon 182 bin olduğunu ifade etti.

Kotil, 2005-2006 yılları arasında başta Körfez ülkelerinde olmak üzere 24 yeni hat açıldığını belirterek Avrupa'daki yolcunun Ortadoğu'ya akışını kolaylaştırdıklarını söyledi.

Ortadoğu pazarını güçlendirdikçe transit yolcu sayısının büyüyeceğini kaydeden Kotil, taşıdıkları transit yolcu sayısının her yıl yüzde 50 artığını bunun da THY'nin daha global ve büyük bir taşıyıcı olduğu gösterdiğini ifade etti.

Atatürk Havalimanı'na gelen yolcuların yüzde 33'ünü transit yolcuların oluşturduğunu belirten Kotil, ''Bu hızla devam ederse yakın bir tarihte THY'nin Türkiye pazarından ziyade yurt dışı pazarına hizmet veren hale gelecek. Bu şu açıdan önemli, gittikçe rekabetin artığı bir ortamda yalnızca Türkiye pazarından değil global pazardan payınız artarsa herhangi bir yerde rekabet etme yeteneğine sahip oluyorsunuz. Bu rekabetle Türkiye istediği kadar havacılıkta liberalizme geçsin kendi payını ve yerini güçlendirmiş olacak'' diye konuştu.

İstanbul'dan Avrupa'ya ulaşmanın çok kolay olduğunu dile getiren Kotil, dünya havacılığının yüzde 28'inin Avrupa, yüzde 29'unun ise Ortadoğu ve Uzakdoğu'dan gerçekleştiğini, kıtalar arasındaki uçuşun yüzde 66'sının da bu iki coğrafya arasında yapıldığını söyledi.

''Avrupa'dan Uzakdoğu'ya korkunç bir transit trafik var. Bizim üzerine düştüğümüz transit pazarı'' diyen Kotil, şunları kaydetti.

''Bu yolcular ya İstanbul'dan ya da İstanbul üzerinden transit geçiyorlar. İstanbul transit yolcuda ağırlıklı olmaya başladı. Avrupa'daki bütün havalimanları geçen yıl yıl küçülürken Atatürk Havalimanı 2009 yılında yüzde 5.2 büyüdü. THY'nin Atatürk Havalimanı'ndan taşıdığı yolcu sayısı da yüzde 10 artı. Diğer havayollarının Atatürk Havalimanı'ndan taşıdıkları yolcu sayısı ise yüzde 4,3 azaldı. Atatürk Havalimanı'ndaki büyümeyi THY sağladı. Diğer havayollarının yolcusunu alarak büyüyoruz. Atatürk Havalimanı'nın yüzde 67 yolcusunu biz taşıyoruz. İstanbul cazip bir yer. Bizim büyük hayalimiz İstanbul'un dünya havacılık merkezi olmasını sağlamak. İstanbul büyük Avrupa pazarına 3 saatlik mesafede olduğu için 3 saatlik mesafede kullandığımız uçaklar çok verimli, düşük maliyette çalışıyorlar. Avrupa içindeki o muazzam yolcuyu daha kısa yerlere toplamak için İstanbul çok avantajlı durumda. Avrupa'dan Körfez'e ulaşmanın maliyeti İstanbul'dan ulaşmaya göre 4 kat fazla oluyor. Transit yolcudan İstanbul çok pay alacak. 2023 yılında İstanbul dünya transit noktası olmaya aday. şu ada Dubai'nin yapmak çalışıp ta çok efektif olamadığı bir şey İstanbul'un önüne altın tepside sunuyor. Coğrafyanın önemli avantajı var".

Kotil, 2003 yılında dünyadaki toplam yolcunun ancak 0.5'ini THY olarak taşıdıklarını ifade ederek, ''Bugün THY olarak dünyadaki yolcuların 1,24'ünü, transit yolcunun ise 3,6'sını taşıyoruz. THY şu anda dünya havacılığının yıldızı. Türkiye dünya havacılık sıralamasında şu anda 13'üncü sırada'' şeklinde konuştu.

THY'nin Avrupa'daki pazar payının ise yüzde 4'lerden yüzde 8,5'lara yükseldiğini anlatan Kotil, diğer havayolarına göre THY'nin 2 kat fazla büyüdüğünü söyledi.

Kotil, rötarlar konusunda ise geçen yıl hava şartlarının da etkisiyle kötü bir dönem geçirildiğini ancak bu konuda ciddi mesafe aldıklarını ve daha iyiye gittiklerini belirtti.

BAŞARININ SIRRI 

THY'nin gösterdiği gelişmenin yurt dışında da dikkatle izlendiğini ve gittikleri toplantılarda büyük ilgi gördüklerini kaydeden Kotil, Rusya'nın en çok satan bir gazetesinde (İsmi pek bilinmeyen THY şu anda Avrupa'nın 4. büyük havayolu ve çok yüksek performans gösteriyor) şeklinde haberlerin yer aldığını bunlarında kendilerini memnun ettiğini dile getirdi.

Kotil, şöyle devam etti:

''Bunun nasıl başarıldığını soranlara şunları anlatıyoruz; dünya markası olup dünyada etkin olmak için 3 şeyi yapmanız gerekiyor. Birincisi giderleriniz yöneteceksiniz. Giderleriniz çok düşük olacak. Çünkü yolcu sizden ucuz bilet istiyor. Bunun yanında kaliteli olacaksınız diyoruz. Kaliteli olmayan ürünü kimse almaz. Kalite ve ucuzluk bacağınızın olması lazım biz bu ikisin çok iyi yapıyoruz. Yıllardan beri fiyatların artmaması için çok titiziz. Bunu yaparken de yolcuya hizmet ve ikram kalitesinde hiçbir azaltma yapmıyoruz. Üçüncü bacak bence önemli olan o marka oluşturmanız lazım. Sizi herkesin bilmesi gerekiyor. Bunun için sponsorluklar yapıyoruz, reklamlar veriyoruz, gökdelenleri giydiriyoruz. Bu 3 bacağınız varsa başarılısınız.''

Manhester Ünited ve Barcelona futbol takımlarına yapılan sponsorluğun dünyanın her yerinde ilgili gördüğünü ifade eden Kotil, bu iki şehirden yapılan seferlerin yanı sıra bütün hatlarda ciddi performans artışları yaşandığını kaydetti.

Kotil, THY'nin koltuk/kilometrede dünyada 14. sırada, bütün unsurlarıyla ise 137üncü sırada yer aldığını vurgulayarak, ''Türkiye'de bizim dışımızdaki havayollarının varlığı bize güç veriyor. Bir çarpan etkisi yapıyor. İnşallah onlarda çok hızlı büyürler hep beraber büyümüş oluruz'' dedi.

THY'nin ana gelirinin yolculardan daha sonra kargo ve teknik hizmetlerden olduğunu ifade eden Kotil, teknik hizmetlerin kargonun önüne geçmesini arzuladıklarını söyledi.

Teknik A.Ş'nin şu an yüzde 75 THY'ye yüzde 25 ise diğer havayollarına hizmet verdiğini, kargo taşımacılığında da 2 tane Airbus 330-200 kargo uçağı siparişi verildiğini ve bu uçakların eylül ayında geleceklerini anlatan Kotil, ''Kargo kapasitemiz neredeyse yüzde 150 artmış durumda. Bu da kargo taşımacılığında büyük oyuncu olmaya gittiğimizi gösteriyor'' diye konuştu.

Kotil, THY'nin alt markası Anadolujet'in de Ankara'da büyümesini ve olabildiğince Türkiye'nin şehirlerine uçmasını arzu ettiklerini anlatan Kotil, iç hatlarda taşıdıkları yolcunun yüzde 33'ünün Anadolujet'in taşıdığını bu oranın yüzde 50'ye kadar çıkabileceğini ifade etti.

THY'nin büyüme stratejisi konusunda da Kotil, havayolu şirketlerinin şekilde büyüyeceğini vurgulayarak, ''Birincisi satın almalarla, ikincisi organik büyüme, üçüncüsü de başkalarının yolcuların alarak büyüme. Bizim yolumuz bu'' diye konuştu.

THY'deki toplu sözleşmeye de değinen Kotil, Hava-İş Sendikası ile olan sürecin devam ettiğini belirterek, ''Ben ümitliyim. İnşallah imzalarız, bir problem çıkmaz. Burada mesajım şu, 77 yıldan beri gözbebeği gibi büyüttüğümüz bir şirket THY, geçmişinde bu ülkenin en önemli kaynaklarını kullandı. Bundan dolayı da çok ciddi büyüdü. THY aynı zamanda sendikanın da gözbebeğidir, bu açıdan yaklaşmak gerekir'' dedi.

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, bu yılın ilk çeyreğinde taşınan yolcu sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artışla 6,2 milyon yolcuya ulaştığını bildirdi.

Kotil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, THY'nin 2009 yılının ocak-mart döneminde 4.9 milyon yolcu taşığını belirten Kotil, ''Bu yılın ilk çeyreğinde taşıdığımız yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artışla 6.2 milyon yolcuya ulaştı'' dedi.

Dış Hatlarda Business Class ve dıştan dışa transit yolcu sayılarında da ocak-mart 2009 dönemine göre sırasıyla kıyasla sırasıyla yüzde 32 ve yüzde 37 artış sağlandığını ifade eden Kotil, bu yılın mart ayında dıştan dışa transit yolcu sayısının 2009 yılı mart ayına göre yüzde 34 oranında arttığını kaydetti.

Kotil, yolcu doluluk oranının ise bu yılın ilk çeyreğinde geçen yıla göre 4,2 puan artarak yüzde 70,3 olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Arz edilen koltuk/kilometre (AKK) sayısının da 2009 yılı ocak-mart 11.4 milyar iken, 2010 yılının aynı döneminde yüzde 27 artarak 14.5 milyar olduğunu belirten Kotil, ücretli yolcu kilometrenin de (ÜYK) geçen yılın ilk çeyreğinde 7.5 milyar iken, yüzde 35 artarak bu yılın aynı döneminde 10.2 milyara, konma sayısının 44 bin 567 iken yüzde 21,2 artarak 54 bin 15'e, kargo-posta miktarının da ocak-mart 2009 döneminde 47 bin 545 ton iken, 2010 yılının aynı döneminde yüzde 55,8 artışla 74 bin 70 tona ulaştığını söyledi.

Bu gelişmelerin kendilerine heyecan verdiğini ifade eden Kotil, ''Mart ayı zayıf bir ay olmasına rağmen geçen yılın haziran ayındaki yolcuyu yakaladık. Yakaladığımız bu performans ile Avrupa'nın en büyük 4'üncü havayolu olan THY'yi 3'üncü sıraya taşımayı hedefliyoruz'' dedi.

Kotil, 2010 yılın ilk 3 ayında sırasıyla 2 milyon 12 bin, 1 milyon 912 bin ve 2 milyon 231 bin olmak üzere toplamda 6 milyon 155 bin yolcu taşıdıklarını kaydetti.

Edinilen bilgiye göre, Avrupa'nın en büyük 3'üncü havayolu British Airways ise bu dönemde toplam 6 milyon 667 bin yolcu taşıdı.

Kotil, mart ayında dış hatlardaki yolcu sasındaki artışın geçen yıla oranla yüzde 24,88, iç hatlarda ise 24,62 arttığını dile getirdi.