BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,78
ALTIN 2.438,72
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ankara'da su havzalarına 49 bin fidan

ASKİ'den su havzalarına ağaçlandırma seferberliği. İvedik İçme Suyu ve Tatlar Atıksu Arıtma tesislerine onbinlerce fidan dikildi.

Abone ol

ASKİ'nin, Başkent'teki su havzalarının ağaçlandırılması çalışmaları kapsamında, İvedik İçme Suyu ve Tatlar Atıksu arıtma tesisleri çevresinde 49 bini aşkın fidan dikildi.

Çevre ve Orman Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ Genel Müdürlüğü'nün katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, ortak çalışma kararı alındı.

Bu toplantıdan sonra, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in talimatıyla harekete geçen ASKİ, tüm baraj havzalarında ve arıtma tesisi arazilerinde ağaçlandırma seferberliği başlattı.

Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü ile koordineli yürütülen bu çalışmalar sonucunda, projenin başlangıç noktası olarak İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi seçildi.

Arıtma tesisinde bir de 5 bin metrekarelik ''fidan üretim merkezi'' oluşturuldu. Bu alanda Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan ücretsiz alınan ve boyları 15-20 cm civarında olan 120 bin adet karaçam fidanına, daha iyi gelişmeleri ve uyum sağlamaları amacıyla repikaj yapıldı.

Burada yetiştirilen fidanlar düzenli olarak ekim alanlarına gönderiliyor. Fidanların sulanması az suyla ideal sonuçlar veren damla sulama yöntemiyle yapılıyor.

İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi'ndeki 220 dönümlük alanda 13 bin toros sediri, 11 bin çam ve muhtelif çalı türü, 5 bin yapraklı dişbudak, akasya ve akçaağaç ile 300 ceviz, dut, vişne, kiraz, armut, kayısı, şeftali, ıhlamur, ayva ve elma olmak üzere toplam 29 bin 300 fidan dikildi. Bu ağaçların 7 bin adedi de baraj havzalarında ve Yakacık'ın üst tarafındaki depo ve pompa istasyonlarında dikildi. Bunun yanında 220 bin adet de karaçam tohumu ekildi.

Ayrıca sene başından beri de Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi'nde yapılan ağaçlandırma çalışmaları sonucunda, tesis içindeki araziye 7 bin mavi servi, 7 bin sedir ağacı, 6 bin karaçam olmak üzere toplam 20 bin fidan dikimi yapıldı.