BIST 10.334
DOLAR 32,27
EURO 34,69
ALTIN 2.393,56
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Geleneksel Malatya kayısısında son

Dünya kayısı üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Malatya'da 60 yıllık geleneksel kurutma yöntemi sona eriyor.

Abone ol

Dünya kuru kayısısının yüzde 80'ini karşılayan Malatya'da, 60 yıldan bu yana geleneksel yöntemlerle kurutulan ve saklanan kuru kayısının evrensel standartlara kavuşturulması amacıyla akreditasyon kurumu kuruldu.

Kayısının toplanması, işlenmesi, kurutulması ve muhafaza edilmesi konusunda, sağlık koşullarının gerektirdiği standartlar olduğunu belirten Vali Ulvi Saran şunları anlattı:
''Kayısı, bundan 60 yıl önce nasıl kurutuluyorsa yine aynı şartlarda kurutuluyor. Üretici, ürününü olabildiğince iyi bir şekilde hazırlamaya çalışıyor. Ancak uyduğu bir standartlar dizisi yok. Gelişi güzel el yordamıyla, kayısı en iyi şekilde piyasaya sunmaya çalışıyor. Kayısının hem sağlık koşullarına, hem de kalite koşullarına uygun olarak tüketilmeye hazır hale getirilmesini güvence mekanizmasına bağlamak için, valiliğimiz gözetiminde Kayısı Vakfı'nın tüzel kişiliği altında Kayısı Akreditasyon Kurumu'nu oluşturduk.''

GIDA AKREDİTASYONUNDA İLK

Kayısı Akreditasyon Kurumu'nun Malatya esaslı olarak kurulan bir organizasyon olduğunu ifade eden Saran, bu sistemin organizasyon, standartlar ve belgelendirme ayağından oluştuğunu söyledi.

Saran, şöyle devam etti:
''Üretilen bir ürünün teknik vasıflarının sağlığa uygun özelliklerinin ve benzer özelliklerinin özeti gibi standartlar, çeşitli kalite, güvence mekanizmalar eliyle dünyada izleniyor, uygulanıyor ve denetleniyor. Şu ana kadar hiç dikkate alınmayan gıda akreditasyon sistemini kayısıda gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz.

Üreticiler üzerinde tescil belgesi olmadığı ürününü güvenilirliğini yetersiz yollarla anlatmaya çalışıyor. Sistemimizin son ayağı olan belgelendirmeyle, ürünün gıda ve teknik standartlara uygun olduğunu kanıtlayan bir standart geliştirmeye çalışacağız. Tüm bu faaliyetler sonucunda elde edilen veriler sağlık, teknik ve kalite yönünden kayısının gerekli tüm koşullarına uygun olarak hazırlandığını gösterecek. Kayısının böylece hem iç, hem de uluslararası pazarda güvenilirliği artacak.''

''HAZİRAN AYINDA İLK AKREDİTASYON YAPILACAK''

Kayısının fabrikaya ulaştığı ana kadar geçirdiği aşamanın kayısı için hayati önem taşıdığını kaydeden Saran, tüm aşamaların kalite standardına ve güvence mekanizmasına uygun yapıldığı takdirde fabrikaların işlem maliyetinin düşeceğini, kayısı fiyatlarının ise artacağını ifade etti.

Saran, şunları dile getirdi:
''Türkiye'de gıda akreditasyonu ilk defa kurumsallaşıyor. Bu kurum Malatya üreticilerinin katkılarıyla oluşacak. Kurumun üç organı var. Genel kurul, yönetim sistemi, komiteler. Bu süreç zorunlu bir süreç değil. Akreditasyon çalışmalarına isteyen firma ve üreticilerimiz katılacak. Akredite edilen ürünler, edilmeyen ürünlerden çok daha yüksek bir fiyattan satılacak. Dolayısıyla üreticilerimiz bu sisteme dahil olmayı zorunlu hissedecek. Bu çalışmaya katılan her firmanın ürününe akreditasyon damgası vurulacak. Sistemi Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) ile oluşturuyoruz. TÜRKAK da AB yapılanma içerisinde bir akreditasyon sistemine bağlı. TÜRKAK tarafından tanınmak, bizi tüm dünyada tanınır hale getirecek.''