BIST 10.275
DOLAR 32,26
EURO 34,68
ALTIN 2.400,50
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kendi topraklarında işgalci oldular!

Muğla'da bir garip hikaye. Köylüler düşünülmeden askeri yasak bölge ilan edildi. 32 yıldır yasak bölgede yaşayan köylüler hukuki mücadele veriyor.

Abone ol

Muğla'nın Köyceğiz ilçesine bağlı Sultaniye köyünün ''askeri yasak bölge'' ilan edilen Büyükkaraağaç Mahallesi'nde yaşayan ve evlerini boşaltmaları istenen yaklaşık 300 kişi, kararın iptali için hukuk mücadelesi başlattı.

Köyceğiz'in Sultaniye köyü muhtarı Rahim Yıldırım’ın anlatımına göre sorun şöyle başladı:

40 hane bulunan Büyükkaraağaç Mahallesi 1978 yılında Orman Bakanlığınca 99 yıllığına askeriyeye verildi. Aksaz Deniz Üs Komutanlığı bölgeyi askeri yasak bölge ilan etti. Askeri kampa 3 kilometre, Aksaz Deniz Üssü'ne 18 kilometre uzaklıktaki 40 hane ise görmezlikten gelindi. Ardından köylülerin bölgeyi boşaltması istendi. Köylüler şu an kendilerine verilen özel giriş belgeleri ile askeri bölgeye girip köylerine gidebiliyor.

Muhtar sorunun boşaltılarak değil askeri güvenlik bölgesi ilan edilen alanın sınırlarının daraltılması ile çözülmesinden yana. Bunun için de hukuk mücadelesi başlattılar.

Köyde yaşayan vatandaşların çoğu, yıllardır yaşadıkları evleri boşaltmamaya kararlı olduklarını ve hukuki mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

SAVUNMA BAKANI DA DEVREDE

AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır’da sorunla ilgili şu bilgileri verdi:
“Konu Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'e de ulaştı. Bakan Gönül Genelkurmay Başkanı'yla görüştü. Bu görüşmenin ardından 'Köylülerimiz bu araziden çıkarılabilir ama köyde yaşayan yaklaşık 300 kişiye bir başka hazine arazisi gösterilmeli' diye karar alındı. Konu TBMM Dilekçe Komisyonu'na intikal etti. TBMM Dilekçe Komisyonu, Sayıştay’dan köyün kaç yıllık geçmişi olduğunu tespitini istedi, köyde yaşayanlarla ilgili ayrıntılı çalışma yapılması da istendi. Bu çalışma kapsamında köydeki mezar taşları bile incelenecek. Sayıştay, bu çalışmasının sonuçlarını ilgili kurumlarla paylaşacak. Köy şu anda kadastroda gözükmüyor. Sayıştay raporuyla köyün varlığını ispat etmeye çalışıyoruz.''