BIST 9.091
DOLAR 32,39
EURO 35,05
ALTIN 2.326,65
HABER /  EKONOMİ

TESK Başkanı'ndan BDDK'ya çağrı

TESK Başkanı Bendevi Palandöken,bankaların vatandaşlardan değişik isimler adı altında 60 değişik kalemde komisyon aldığını,bu yanlışın düzeltilmesi çin BDDK'nın harekete geçmesi gerektiğini bildirdi

Abone ol

TESK Başkanı Bendevi Palandöken,bankaların vatandaştan 60 kalemde kesinti yaptığını belirtti ve ekledi:''Bu yanlışın düzeltilmesi ve vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi için BDDK acil devreye girmelidir''dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bankaların vatandaşlardan değişik isimler adı altında 60 kalemde kesinti yaptığını belirterek, "Bu yanlışın düzeltilmesi ve vatandaşların mağduriyetinin önlenmesi için acilen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) harekete geçmelidir" dedi.

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, bankaların vatandaşlardan değişik isimler adı altında 60 kalemde kesinti yaptığını belirterek, "Yeni Tüketici Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ve bankaların tüketicilerden aldıkları ücretlere sınırlama getirilmesine rağmen hala bazı bankaların bu tahsilâtlara devam etmeleri oldukça yanlıştır. Bu yanlışın düzeltilmesi ve vatandaşların mağduriyetinin önlenmesi için acilen BDDK harekete geçmelidir" dedi.

"BOŞLUK BIRAKILMAMALI"

BDDK'nın oranları açıklamamasından kaynaklanan yasal boşluktan yararlanan bankaların 60 kalemde kesinti yaptığına değinen Palandöken, "Yasal boşluk acilen giderilmelidir. Bunun içinde BDDK'nin yeni Tüketici Kanunu kapsamında belirlemesi gereken bankaların alacağı komisyon, aidat ve masraflara yönelik gerekli çalışmalar yapılarak kamuoyuna açıklanmalı ve vatandaşların mağduriyeti giderilmelidir. Halen hesap işletim ücreti, kart yenileme, sanal kart, hesap özeti ve dekont gibi 60 kalemde kesintiye artık son verilmeli. Bu kural tanımamazlık biran önce son bulmalı. Çünkü 2013 yılı itibariyle bankaların fırsat gelirleri milyarları aştı" ifadelerini kullandı.

"AİDATSIZ KART"

Yeni çıkarılan Tüketici Kanunu'nun 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girmesi ile kart veren kuruluşların aidatsız kart çıkarması gerektiğinin altını çizen Palandöken, " Yeni yasa ile birlikte kart çıkaran kuruluşlar tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı sunmak zorundadırlar. Ayrıca değişik özellikleri olan kartlarında tüketici tercihine sunulması gerekmektedir. Tüketici ister ücretsiz kartı isterse farklı özellikler ve avantajlar sağlayan ücretli kartı tercih etmekte serbest olacaktır. Tüketicinin bilinçli olarak kendi isteği doğrultusunda hareket ederek çıkarını korumasına olanak sağlanıyor. Bir an önce kart çeşitliliği hayata geçirilmelidir" diye belirtti.