BIST 9.120
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.326,20
HABER /  SEÇİM

AK Parti'den YSK'ya 'randevu' tepkisi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) yurtdışı seçmenler için uyguladığı siteme tepki gösterdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kala yurtdışındaki seçmenlerin oy kullanması krize dönüştü. Sorunun kaynağının 'randevu sistemi' olduğunu vurgulayan AK Partili Mustafa Şentop, yurtdışındaki seçmenin mağdur olduğunu söyledi.

BU NE BİÇİM BİR ANLAYIŞ


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, yurtdışında 50 küsur sandığın olduğu spor salonuna oy vermek için giden bir vatandaşa oy kullandırılmadığını belirterek, "Vatandaşa, 'Senin randevun Pazar günü oy kullanamazsın' deniyor. Bu ne biçim bir anlayıştır, hangi akla hizmet ediyorsun (YSK) sen?" dedi.

AVUSTRALYALI TÜRKLER RANDEVU MAĞDURU OLDU

VATANDAŞ ZORLANIYOR

Yurtdışındaki seçmenlerin randevu sistemi ile oyunu kullanabildiğini anımsatan Şentop, vatandaşların oy kullanmak için randevu almakta sıkıntı yaşadığını, randevu almak için kullanılan yol ve yöntemin vatandaşın öyle çok kolay kullandığı bir yöntem olmadığını söyledi. Şentop, "İnternete gireceksin, oradan randevu alacaksın. Bunu da yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın hepsinin yapabilmesi mümkün değil, az bir kesim yapabiliyor" diye konuştu.

2 MİLYON SEÇMEN RANDEVU ALMADI

Şentop, yurtdışındaki seçmen sayısının 2 milyon 604 bin 391 olmasına rağmen, cumhurbaşkanı seçiminin 1. turu için sadece 176 bin 263 kişinin randevu aldığını, bunun da toplamda yüzde 6.7'ye denk geldiğini kaydetti.

Bunun üzerine YSK'nın kendine göre formül bulduğunu, randevu almayan vatandaşlara otomatik olarak randevu verdiğini ifade eden Şentop, şöyle konuştu:

ZATEN İNTERNET KULLANAMIYOR Kİ...

"Peki randevu tarihini ve saatini seçmene nasıl bildireceksin? Bildirmek yok. Seçmen randevuyu almak için hangi yöntemleri kullanıyorsa (internet), o yöntemlerle kendisine otomatik olarak verilmiş randevuyu öğrenecek. Zaten bu adam bunu öğrenmek için interneti kullanabiliyor olsa, gidecek randevu alacak. Bunu yapamayan adam, kendisine verilen otomatik randevuyu nasıl öğrenecek? Biz bunu anlatamadık, 'olmaz' denildi ve başvurumuz reddedildi.

VAHİM BİR TABLO VAR 

31 Temmuz 2014 tarihi için randevu alanların sayısı 36 bin 155. Sistemin otomatik olarak randevu verdiği kişilerle beraber, 31 Temmuz 2014'te YSK'nın oy kullanmasını öngördüğü seçmen sayısı 594 bin 158. Peki kaç kişi oy kullanmış? 39 bin 776 kişi 31 Temmuz'da oy kullanmış. Yani kendisi randevu almış ve otomatik olarak randevu verilmiş kişilerin ancak yüzde 6.6'sı oy kullanmış. Kendisi randevu alanlardan da yaklaşık 6 bin kişi oy kullanmamış.

Sistemin otomatik olarak randevu verdiği seçmenlerden 9 bin 776 kişi oy kullanmış, 558 bin seçmen ise oy kullanmamış. Böylesine vahim bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu hesapla baktığınızda; toplamda yurt dışında oy kullanacak seçmen sayısı 200 bini zor geçecek gibi gözüküyor, eğer ayrı bir tedbir alınmazsa."

500 BİN KİŞİ OY VERİRSE İYİ

Mustafa Şentop, gümrüklerde oy kullanan seçmen sayısının ise yaklaşık 90 bin civarında olduğuna dikkati çekerek, "Bu tablo karşısında, yurtdışında oy kullanan seçmen sayısı 500 bini geçerse, iyi diyeceğiz" dedi.