Tarık Akan Kimdir?

Asıl adı Tarık Tahsin Üregül 13 Aralık 1949-İstanbul doğumlu Türk sinema ve dizi film oyuncusudur. 1971 yılında Ses dergisinin yarışmasında birinci seçildi ve Solan Bir Yaprak Gibi filmiyle oyunculuğa başladı.Yıldız Teknik Üniversitesi, Makina Mühendisliği ve Gazetecilik Enstitüsünden mezun oldu. Babası emekli albaydır. 1991 yılında daha önceleri kendisinin de okuduğu Taş Özel İlkokulu yap-işlet-devret sistemi ile alarak Özel Taş Koleji'ni kurdu ve Koza eğitim hizmetlerine kattı. Eğitim konusunda da diğer işlerinde olduğu gibi başarılı oldu. Aziz Nesin'in vefatından sonra görevini devir alan oğlu Ali Nesin'den vakıf başkanlığını...

Asıl adı Tarık Tahsin Üregül 13 Aralık 1949-İstanbul doğumlu Türk sinema ve dizi film oyuncusudur. 1971 yılında Ses dergisinin yarışmasında birinci seçildi ve Solan Bir Yaprak Gibi filmiyle oyunculuğa başladı.Yıldız Teknik Üniversitesi, Makina Mühendisliği ve Gazetecilik Enstitüsünden mezun oldu. Babası emekli albaydır. 1991 yılında daha önceleri kendisinin de okuduğu Taş Özel İlkokulu yap-işlet-devret sistemi ile alarak Özel Taş Koleji'ni kurdu ve Koza eğitim hizmetlerine kattı. Eğitim konusunda da diğer işlerinde olduğu gibi başarılı oldu. Aziz Nesin'in vefatından sonra görevini devir alan oğlu Ali Nesin'den vakıf başkanlığını devir aldı. Sinemacılığın kötü gittiği 1975-1980'li yıllarda ticari taksi alarak kiralama sistemi ile ticarete devam edip, yazları fırsat bulduğunda Bodrum Akyarlar'da manço kulüp yanında taştan bir Rum evini restore edip dostlarını da ağırladığı bir yazlık haline getirdi.Anne Kafamda Bit Var adlı kitabında 12 Eylül Darbesi'nden sonra yaşadıklarını kaleme aldı. 

Filmografi 
Deli Deli Olma (2009) – Mişka 
Ankara Cinayeti (2006) – Kazım Orbay 
Vizontele Tuuba (2003) – Güner Sernikli 
Gülüm (2002) – Ali 
Abdülhamit Düşerken (2002) – Mahmut Şevket Paşa 
Hayal Kurma Oyunları (1999) – Baba 
Eylül Fırtınası (1999) – Hüseyin Efe 
Mektup (1997) – Ragıp 
Antika Talanı (1997) – Anlatım 
Aşk Üzerine Söylenmemiş Herşey (1995) 
Yolcu (1994) – Makasçı 
Çözülmeler (1994) – Uğur 
Bir Kadın Düşmanı (1991) – Ziya 
Uzun ince Bir Yol (1991) – Müşfik 
Siyabend ile Heco (1991) – Siyabend 
Bir Küçük Bulut (1990) 
Devlerin Ölümü (1990) 
Berdel (1990) – Ömer 
Karartma Geceleri (1990) – Mustafa Ünal 
İkili Oyunlar (1989) 
İsa, Musa, Meryem (1989) 
Leyla İle Mecnun (1989) 
Kimlik (1989) 
El Kapıları (1988) 
Dönüş (1988) 
Üçüncü Göz (1988) – Tunç 
Yağmur Kaçakları (1987) 
Skandal (1987) – Çetin 
Su Da Yanar (1987) – Film yönetmeni 
Çark (1987) 
Kızımın Kanı (1987) – Cemil 
Halkalı Köle (1986) 
Adem ile Havva (1986) – Münir Kozan 
Acı Dünyalar (1986) – Yusuf 
Ses (1986) 
Kıskıvrak (1986) – Yılmaz 
Beyoğlu'nun Arka Yakası (1986) – Haydar Rıza 
Bir Avuç Cennet (1985) – Kamil 
Kan (1985) – Haydar Ali 
Tele Kızlar (1985) – Şahin 
Son Darbe (1985) – Nazmi 
Paramparça (1985) – Tayfun 
Pehlivan (1984) – Bilal 
Yosma (1984) – Kerem 
Damga (1984) 
Kayıp Kızlar (1984) – Komiser Yılmaz 
Alev Alev (1984) – Murat 
Derman (1983) – Şehmuz 
Çocuklar Çiçektir (1983) 
Gecenin Sonu (1983) – Kadir 
Beyaz Ölüm (1983) – Yılmaz 
Arkadaşım (1982) – Ali 
Kaçak (1982) – Habip 
Deli Kan (1981) – Sefer 
Herhangi Bir Kadın (1981) – Cemal 
Yol (1981) – Seyit Ali 
Adak (1979) – Müslüm 
Demiryol (1979) Bülent 
Maden (1978) – Nurettin 
Seninle Son Defa (1978) – Uğur 
Kanal (1978) – Kaymakam 
Sürü (1978) – Şivan 
Lekeli Melek (1978) – Salih 
Şeref Sözü (1977) – Sedat 
Baraj (1977) – Orhan 
Bizim Kız (1977) – Murat 
Babanın Evlatları (1977) – Fırıldak Ömer 
Nehir (1977) 
Sevgili Dayım (1977) – Tarık 
Gizli Kuvvet (1976) 
Cani (1976) – Murat 
Kader Bağlayınca (1976) – Murat 
Öyle Olsun (1976) – Ferit 
Aşk Dediğin Laf Değildir (1976) – Yakup 
Bizim Aile / Merhaba (1975) – Ferit 
Çapkın Hırsız (1975) – Orhan 
Gece Kuşu Zehra (1975) – Ferit 
Delisin (1975) – Ferit 
Evcilik Oyunu (1975) – Adnan 
Ah Nerede (1975) – Ferit 
Hababam Sınıfı (1974) – Damat Ferit 
Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (1975) – Damat Ferit 
Ateş Böceği (1975) – Tarık 
Esir Hayat (1974) – Mühendis Aydın 
Memleketim (1974) – Mehmet 
Kanlı Deniz (1974) – Ahmet 
Yaz Bekarı (1974) – Orhan Güven 
Mavi Boncuk (1974) – Yakışıklı 
Mahçup Delikanlı (1974) – Metin 
Boşver Arkadaş (1974) – Ferit 
Yeryüzünde Bir Melek (1973) – Ömer 
Umut Dünyası (1973) – Ahmet 
Yalancı Yarim (1973) – Ferdi 
Canım Kardeşim (1973) – Murat 
Bebek Yüzlü (1973) – Murat 
Oh Olsun (1973) – Ferit 
Sisli Hatıralar (1972) – Hakan 
Azat Kuşu (1972) 
Kaderimin Oyunu (1972) – Tarık 
Suçlu (1972) 
Para (1972) – Murat 
Aşkların En Güzeli (1972) – Ali Yanyalı 
Üç Sevgili (1972) – Ali 
Sev Kardeşim (1972) – Ferit 
Tatlı Dillim (1972) – Ferit 
Feryat (1972) – Ferdi 
Emin (1971) – Metin 
Beyoğlu Güzeli (1971) – Ferit 
Vefasız (1971) – Halil 
Melek mi, Şeytan mı? (1971) – Sedat 
Solan Bir Yaprak Gibi (2009) 

TV Dizileri 
Ahh İstanbul (2006) – Marmara Eşref 
Gece Yürüyüşü (2004) – Sinan 
Koçum Benim (2002) – Koç Can 
Taşların Sırrı (1992) – Kuray