BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.305,40
HABER /  DÜNYA

Tarihi geçiş başladı, 7 saat sürecek

Venüs’ün Dünya ile Güneş arasındaki yolculuğu başladı...

Abone ol

100 yıl sonra Venüs, Dünya ile Güneş'in arasından geçiyor. Türkiye saati ile 00.00'da başlayan tarihi gökyüzü olayı sabah 07.45'e kadar sürecek.

Bu nadir gökyüzü olayı sabahın erken saatlerinden itibaren Türkiye'den de gözlemlenebilecek.

117 yıl sonra ilk kez Dünya ile Güneş'in arasından geçen Venüs’ün yolculuğu yaklaşık 7 saat sürececek.

En renki görüntüyse Venüs'ün yolculuğunu tamamlamak üzere olduğu anlar olacak.
Çıplak gözle izlenemeyecek olan geçiş sabah 07: 45 civarında sona erecek.

Güneş Sistemi’nin en büyük altıncı gezegeni olan Venüs’ün Güneş’in önünden geçişi hem Kuzey hem de Güney Yarımküre’de gözlemlenecek.

Venüs, Güneş’in ışınlarını kapatamayacak kadar küçük olsa da, yıldızın önünden geçerken kapkara bir nokta gibi belirecek.
ABD Donanma Gözlemevi’nde gök bilimci olan Geoff Chester, “İmkanı olan herkes bu olaya tanık olmalı. Çok nadir karşımıza çıkan bir görüntü” ifadesini kullandı.

KALICI GÖZ HASARINA DİKKAT!
Venüs’ün nasıl ve ne kadar uzun göreceğiniz, bulunduğunuz bölgenin coğrafi konumu ve hava koşullarına bağlı. Kuzey ve Orta Amerika’da, Venüs geçişi günbatımıyla birlikte başlayacak. Asya’nın batısı, Afrika’nın doğusu ve Avrupa’nın büyük kısmı ise geçişi gündoğumuyla karşılayacak.

Venüs’ün geçişini baştan sona rahatça gözlemyecek olan yerler ise Japonya, Güney Kore ve Çin’in doğusu olacak. Venüs’ün geçişi, bu ülkelerde gündüz vaktinde yaşanacak.
Venüs’ün geçişi kesinlikle çıplak gözle gözlemlenmemeli. Tarihi olayı izlemek istiyorsanız bir teleskop veya kaynak maskesi kullanmanız gerekiyor. Aksi takdirde, kalıcı göz hasarı yaşayabilirsiniz.

İLK GÖRÜLDÜĞÜNDEN BU YANA YEDİNCİ
Alman gök bilimci Johannes Kepler, Venüs’ün geçişini 17’inci yüzyılda tespit eden ilk insan olmuştu. Bu gece, Keppler’in döneminden bu yana yedinci kez Venüs’ün geçişine tanık olunacak. Bir sonraki geçiş ise 2117’de yaşanacak.
Venüs’ün şekli ve Güneş’in etrafındaki dönüş süresinin Dünya’ya olan oranı, gezegenin Dünya ile Güneş arasından geçişleri arasında yüzyıldan fazla bir sürede gerçekleşmesine neden oluyor.