BIST 10.308
DOLAR 32,27
EURO 34,79
ALTIN 2.407,15
HABER /  MEDYA

Tarihçinin mektubundaki Gülen

Tarihçi Prof. Kemal Karpat'ın Başbakan Erdoğan'a gönderdiği iki sayfalık mektubunda neler yazıyordu?

Abone ol

Radikal'den Neşe Düzel'in tarihçi Tarihçi Prof. Kemal Karpat ilie yaptığı röportaj yankı uyandırdı. Karpat'ın Başbakan Erdoğan'a iki sayfalık mektup gönderdiğini bu röportajdan öğrendik.

Peki mektupta neler yazıyordu? Sabah yazarı Emre Aköz, mektubun içeriğini yazdı. Yazar Karpat'ı bazıları gibi Osmanlı'yı 'karanlık devir', Cumhuriyet'i ise 'büyük aydınlanma' olarak görmediğine vurgu yaptı. Aköz onu böyle tarif etti ve dedi. Yazar asıl çarpıcı tespiti Fethullah Gülen hakkında yaptı. Karpat'ın bazılarının tüylerini diken diken edecek Gülen tespitleri şöyle:

""Hareket noktam şu. Bir, Türkiye dinsiz bir toplum olarak yaşayamaz. İki, Türkiye'nin kültürel bakımdan dini Müslümanlıktır. Bugünkü şartlarda en liberal, en hoşgörülü, her düşünceye yer veren, dinsize de dindara da eşit muamele yapan, değişimi, Cumhuriyet'i, Atatürk'ü ve bugünkü Türkiye'yi olduğu gibi kabul eden kim var, diye baktığımda, bu medeni din görüşünü en çok Fethullah Hoca'nın temsil ettiğini görüyorum... Bu, dünyevi bir oluşumdur: Dünyeviliği önemseyen, maddi dünyayı dinle beraber yaşatmaya çalışan bir oluşum... Toplumu dünyadan ayıran değil, toplumun içine bir ruh, bir inanç sokan bir gelişme bu. Onun için bu kadar adamı çekiyor kendine." Gelelim inanç-inançsızlık konusuna:
* "Bu toplum inançsız yaşayamaz. İnanç ihtiyacı ve kültürü bu toplumun o kadar ruhuna işlemiş ki, ben başka bir toplumda bu kadar inanç arzusu, isteği görmedim. Bizim toplumda ateizm bile büyük bir inanç gibi yaşanıyor."