BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,78
ALTIN 2.501,53
HABER /  GÜNCEL

Taha Akyol'dan Türkiye için ürküten iç savaş iddiası

Taha Akyol verdiği röportajda Türkiye'nin durumu hakkında endişe veren açıklamalar yaptı. Akyol, "Bir iç savaş endişesi yaşadığını' söyledi.

Abone ol

Hürriyet Gazetesi yazarı Taha Akyol'dan 1 Kasım seçimleri ile ilgili çarpıcı tespitler geldi. Bir süredir seslendirilen iç savaş tehlikesiyle ilgili endişeler hakkında konuşan Taha Akyol, "Telaffuz etmekten bile içtinap ederim ama ben de o endişeyi taşıyorum. Çok vahim olur. Allah korusun Türkiye, Suriye'den kötü olur."

Taha Akyol Türkiye'deki kutuplaşma ve çatışmacı dilin alarm verdiğini belirterek 'iç savaş endişesi' hakkında şunları söyledi;

-"Uzun süre böyle devam ederse nereye gider bu?.. Ben 2010'a kadar destekledim AKP'yi. Sonra otoriter kutuplaştırıcı ve çatışmacı bir dil kullandığı için eleştirdim. Bu toplum kutuplaşa kutuplaşa nereye gider? Allah korusun çok kötü bir yere gider… Dilin, kime hitap ediyorsak onu öfkelendirmeden, düşünmesine sağlayacak bir makuliyette olması gerekir."

EVET İÇ SAVAŞ ENDİŞEM VAR

Türkiye'nin en büyük problemi Kürt meselesidir. Çözülmesi en zor olan da odur. İktidarın otoriterleşme endişesi ortadan kalkarsa kutuplaşma kolayca zayi olabilir. Çünkü AK Parti'nin otoriterleşmesi Erdoğan'ın tercihlerinin siyasî mizacının sonucudur. Yoksa AKP'nin otoriterleşmesinin nedeni muhafazakâr olması değildir. Bu nedenle diyorum ki evet iç savaş endişem var. Ama bunu dillendirirken bile tüylerim diken diken oluyor.

1 KASIM SEÇİMLERİNDE NE OLUR?

Taha Akyol pazar günü yapılacak olan erken seçimlerle ilgili tahminlerini de paylaştı. Akyol'a göre AK Parti'nin tek başına iktidar çıkmı ihtimali var. Akyol'un analizi şöyle;

-"Anketlere göre böyle bir ihtimal var. Ama tek parti iktidarı tablosu çıksa da Türkiye'yi eskisi gibi rahat yönetemezler. İki nedeni var. Kanun çıkarmak için muhalefetle işbirliğine ihtiyaçları olacak. En azından ‘antagonize' etmemeye, cepheleştirmemeye çalışmak zorundalar. İkincisi toplumu o kadar gerdiler ki, muhalif kesimlere saygı duygusu vermeleri bir hayli zor olacak. AKP tek başına iktidara gelirse, toplumsal tansiyonu düşürmezse otoriterleşmeden vazgeçmezse Türkiye'yi çok zor yönetir.