BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,77
ALTIN 2.433,26
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Susam bahane zam şahane!

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, susam maliyetindeki artış öne sürülüp simit fiyatlarına zam uygulandığını belirterek, "Susamın maliyet artışı bahane, zam şahane" dedi.

Abone ol

Güneş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, susam maliyetinin arttığı ileri sürülerek simit fiyatlarının 1 lira 40 kuruşa yükseltildiğini belirtti.

Susamdaki maliyet artışının 6 kuruş, gelen zammın ise 40 kuruş olduğuna dikkati çeken Güneş, "Demek ki susamın maliyet artışı bahane, zam şahane" dedi.

Fiyatlardaki tarife değişikliğinin Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'na dayandırıldığını kaydeden Güneş, şunları söyledi:

REKABET KURUMU GİRİŞİMDE BULUNMALI 

"Burada, fiyat tarifeleri yetkisi var. Ancak önce bir azami fiyat belirleniyor ve bunun üzerinde satış yapma imkanınız olmuyor. 1994 yılında hazırlanan Rekabetin Korunması Hakkında Kanun var. Simidin fiyatını bu şekilde belirlemek bu kanuna aykırı. Bu durumda Rekabet Kurumu, pahalı satan fırıncıdan korkmayacak, 'Bu kanuna aykırı. Siz böyle bir fiyat belirleyemezsiniz' diyecek. Ya bu Meclis ilgili maddeyi iptal etmeli ki bu konuda teklif vereceğim ya da Rakabet Kurumu girişimde bulunmalı.

Rekabet Kurumu'nu uyarıyorum: Bu fiyat tarifeleri rekabetin ruhuna aykırıdır. Soruşturma başlatın. Türkiye'de halk, simidi pahalı yememeli. Çünkü maliyetlerde o denli bir artış yok. Olağanüstü karlarla vatandaşa pahalı simit yediremezsiniz.

Dört kişilik bir aile yalnızca simitle beslense aylık maliyeti 500 lira. Bu olağanüstü bir zam."

HERKESE YARIM SİMİT VEREBİLİRİM

Hurşit Güneş, Türkiye'nin yılda 16 bin ton susam ürettiğini ancak simit nedeniyle 150 bin ton susam tükettiğini belirtti. Güneş, tarım ülkesi Türkiye'nin tükettiği susamı Sudan'dan, Etiopya'dan, Nijerya'dan aldığını ifade etti.

Güneş, basın toplantısında, kürsüye koyduğu simitleri basın mensuplarına dağıttı. Güneş, simide zam geldiği için herkese yarım simit verebileceğini ifade etti.