BIST 10.083
DOLAR 32,51
EURO 34,88
ALTIN 2.441,69
HABER /  DÜNYA

Muhteşem Yüzyıl ülkeyi karıştırdı

Muhteşem Yüzyıl dizisi Pakistan 'Kıyafetler fazla açık, muhafazakar İslami değerlerle bağdaşmıyor' gerekçesiyle tartışmalara neden oldu.

Abone ol

PAKİSTAN'da da son dönemde televizyonlarda yayınlanmaya başlanan Türk dizileri, siyasetçilerin ve televizyon yapımcılarının tepkisine yol açmaya başladı. Muhteşem Yüzyıl dizisi fazla açık kıyafetli olduğu ve islami değerlerle bağdaşmadığı gerekçesiyle tartışmalara neden oldu.


Halkın büyük ilgi gösterdiği dizilerin yerel televizyon sektörüne darbe vurduğu ve ülkenin muhafazakar İslami değerleriyle bağdaşmadığı yorumları yapılıyor.

Türk dizileri en fazla, kadın oyuncuların Pakistan standartlarına göre "fazla açık" kalan kıyafetleri nedeniyle tepki çekiyor.

Dizi oyuncusu Abid Ali, Türk dizilerinin Pakistanlı yapımcılarının karşılayabileceğinden daha pahalıya mal olduğunu, bu nedene bu dizilerle boy ölçüşecek yapımlar çıkartılamadığını söyledi. Türk dizilerinin bir bölümünün Pakistan televizyonlarında yayınlanmasının ortalama 2 bin 500 dolara geldiği, benzer bir dizinin çekiminin ise en az 10 bin dolara malolduğu belirtiliyor.


MUHTEŞEM YÜZYIL EN POPÜLER DİZİ

Pakistan'da son dönemde en fazla izlenen Türk dizilerinin başında "Benim Sultanım" adıyla yayınlanan "Muhteşem Yüzyıl" geliyor.

Pakistan ’da dizi sektörü ve siyasetçiler ülkede giderek popülerleşen Türkiye ’den ihraç edilen TV dizilerinden rahatsız. Sebebi ise devletin yerel yapımlara uyguladığı sansürü dış yapımlara uygulamaması. Bazı bakan ve vekiller dizilerin İslami normlara uygun olmadığı ve sektörü de olumsuz etkilediğini düşünüyor. Aktör Javeri Abbasi “Pakistanlı bir aktris dekolte giyerse anında sansürleniyor, Türk dizilerindeki aktrisler ise böyle giyinerek popülerliklerini arttırıyor” diyor. Hum TV adına konuşan Athar Wagar özellikle ‘Muhteşem Yüzyıl’ın Pakistan’ın en popüler dizisi olduğunu söylüyor. Wagar “Taze ve yeni yüzler, güzel mekânlar Pakistanlıların ilgisini çekiyor. Ayrıca kanallar Türk dizilerine bölüm başı 2500 dolar öderken yerel dizilerin masrafı 10000 dolara kadar çıkıyor” diyor. Oxford Business Group’un rakamlarına göre Türkiye, 2011 yılında dizilerini 20’den fazla ülkeye ihraç ederek 60 milyon dolarlık gelir elde etti.

 
MUHTEŞEM YÜZYIL'IN SON BÖLÜMÜ