BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Almanya’da koalisyon kuruldu

Almanya Başbakanı Angela Merkel, lideri olduğu Hıristiyan Birlik Partileri’nin Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile koalisyon kurma konusunda anl...

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel, lideri olduğu Hıristiyan Birlik Partileri’nin Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile koalisyon kurma konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı.
Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) lideri Merkel, koalisyon anlaşmasının imzalanmasının ardından SPD Genel Başkanı Sigmar Gabrial ve
Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Başkanı Horst Seehofer ile ortak basın toplantısı düzenledi. Merkel, sıkı para politikasına devam ederek refah ve sosyal güvenliği sağlamaya odaklanacaklarını söyledi. Bu kapsamda asgari ücret belirlenecek ve emekli maaşları yükseltilecek. Vergi oranları ise artırılmayacak. Merkel, alınacak yeni tedbirlerin kamu maliyesine etkisinin asgari düzeyde kalacağını ifade etti. Gabriel ise, anlaşmanın "adil ve sosyal eşitliğe" uygun olduğunu belirterek, partisinden "çok büyük bir çoğunluğun" da koalisyona destek vereceğini öngördüğünü söyledi. Gabriel, "SPD’li vekiller, Almanya’da halkımız adına yapılan bu koalisyonda başardıklarımızdan gurur duyacaklar" ifadesini kullandı.
Basın toplantısında hem Merkel, hem de Gabriel Almanya’nın Avrupa Birliği içindeki sorumluluklarına vurgu yaptı. Merkel, "Almanya ancak güçlü bir Arvupa ile güçlü olabilir" görüşünü dile getirdi. Gabriel ise, "Avrupa ve Euro’nun istikrarı, Almanya’da Avrupa Birliği karşıtı atmosferin üstesinden gelinmesinde çok önemlidir" şeklinde konuştu.

ÇİFTE VATANDAŞLIK KONUSU
CDU/CSU ve SPD’den oluşan büyük koalisyon hükümetinin 180 sayfayı aşan protokolünde sosyal güvenlik politikasından ekonomiye, göçmenlerin entegrasyonundan Avrupa Birliği’ne (AB) çok sayıda başlık yer alıyor. Ancak seçimden önce ana muhalefet SPD tarafından Türklere verilen çifte vatandaşlık sözü yine tutulmadı. Koalisyon protokolünde sadece doğumla birlikte geçici süre çifte vatandaşlık verilen Türk gençlerine yönelik opsiyon modeli kaldırılacak. Türk gençleri tek vatandaşlığı tercih etmek zorunda tutulmayacak. Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecinin ucu açık süreceği, üyelik kriterlerini yerine getirmediği veya AB’nin genişleme kapasitesi üyeliğe izin vermediği durumda yakın işbirliği ile yola devam edileceği vurgulandı.

63 YAŞINDA KESİNTİSİZ EMEKLİLİK
Normal emeklilik yaşından iki sene önce yani 63 yaşında emekliye ayrılanlara Temmuz 2014’ten itibaren kesinti uygulanmayacak. Ancak bu geçici emeklilik yaşı kademeli olarak 67’ye çıkacağı için bir uygulama olacak. Maliyeti 5 milyar Avroyu bulacak. 1992 öncesinde çocukları dünyaya gelen kadınların emeklilik haklarında iyileştirme yapılacak. Bunun yıllık maliyetinin 6,6 milyar Avro olacağı tahmin ediliyor. 2015 yılından itibaren asgari ücret uygulanan iş kolu sayısı artırılacak. Asgari ücret şartı getirilen sektörlerde en düşük saat ücreti 8,50 Avro olması mecburi tutulacak. Fakat 2017 yılına kadar uygulamadan bazı sektörler istisna tutulacak.

BAKANLAR LİSTESİ YAYINLANMADI
Diğer bir önemli başlığı ise düşük ücretli işlerde çalışanların emeklilikte fakirliğe düşmesini önlemeyi amaçlayan değişiklik oluşturuyor. 2017 yılından itibaren 45 yıl hizmet süresine rağmen düşük emekli maaşı alanlara aylık 850 Avro destek verilecek. Ancak yasanın detayları daha sonra netleşecek. 2014’te yabancı plakalı vasıtalara otoyol ücreti uygulanmasında taraflar uzlaştı. Alman sürücülere ilave maliyet getirmeyen ve AB hukukuna uygun bir yasal düzenleme planlanıyor. Yenilenilebilir enerji üretiminin toplam enerjideki payı 2030 yılına kadar yüzde 60’a çıkarılacak. Sosyal Demokrat Parti’nin altı bakanlık alacağı tahmin ediliyor. Bakanlar kurulu listesi koalisyon sözleşmesinin SPD üyeleri arasındaki oylamanın ardından açıklanacak.
(İHA)