BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Engeller bu araçla aşılacak

Çorum Hitit Üniversitesi Mekatronik ve Alternatif Enerji Kulübü öğrencilerinin ortopedik engellilerin rahatça seyahat etmelerine imkan sağla...

Abone ol

Çorum Hitit Üniversitesi Mekatronik ve Alternatif Enerji Kulübü öğrencilerinin ortopedik engellilerin rahatça seyahat etmelerine imkan sağlayacak özel bir araç üretti.
Üniversite öğrencilerinin “civciv” adını verdiği engelli aracı, yaklaşık üç hafta gibi kısa bir sürede tamamlanarak kullanıma hazır hale getirildi. Menzili 70-80 kilometre arasında değişen aracın, maksimum hızı akünün doluluk oranına bağlı olarak 70 kilometre/saat ile sınırlandırıldı. Sinyal sistemi, korna sistemi, ayna, sepet, kilitlenebilir kapalı sepet gibi özelliklere de sahip olan araçta, tekerlekli sandalyenin rahatlıkla araca biniş yapabilmesi için araçta rampa mevcut. Rampanın açılır kapanır sistemi uzaktan kumanda ile kontrol edilirken tekerlekli sandalyenin araca girdikten sonra sabitlenip hareket etmemesi için kilit sistemi yer alıyor. Bu sayede tekerlekli sandalye kullanıcısının güvenli yolculuk yapması sağlanıyor.
Ortopedik engellilerin kullandıkları tekerlekli sandalyeyi bırakmadan kendilerinin kullanabilecekleri bir araç olan civciv basın toplantısıyla tanıtıldı. Tanıtım toplantısına Vali Sabri Başköy ve eşi Fatma Başköy, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Aykul ve öğrenciler katıldı.
Zamanın ve dönemin değiştiğini dile getiren Vali Sabri Başköy, “Üniversite gençliği, sanayi bunun farkına varacak. Türk milletinin artık dünyayı şaşırtması gerekiyor. Klasik şeylerle yarışmamalıyız. Dünyayı şaşırtmalıyız. İnsanlığın ihtiyacı olan ürünler geliştirip insanlığın hizmetine sunmalıyız. Civciv bunun niyet başlangıcı” dedi.
Dünyada araba vapurlarını ilk defa Türklerin icat ettiğini dile getiren Vali Başköy, Kadıköy’den Sirkeciye araba taşıyan o vapurları ilk defa Türkler tarafından icat edildiğini, İngiltere’de veya başka bir ülkede olmayan bu projenin Türkler tarafından gerçekleştiğini çoğu insan bilmediğini söyledi.
Vapurların çizimini Türkiye’nin yaptığını imalatının ise Londra’da yapıldığını dile getiren Vali Başköy, dünya tarihine araba vapurlarını Türk mühendislerin kazandırdığını vurguladı.
Buna inovasyon denildiğini dile getiren Vali Başköy, “Aracın ismi neden “civciv” ismi merak ettim sordum. Civcivler serbest geziyormuş oradan esinlenilmiş. Bu civcivi yabana atmayın. Bu civciv daha büyüyecek tavuk olacak. Horoz olacak. Bende varım diyecek. Bizim civciv yarın büyüyecek gelişecek. Bunu uçurmamak için hemen patentini almak lazım. Yoksa bunu hemen uçururlar. Hemen patentini alın. Bir engelli geliyor biniyor ve istediği gibi geziyor. İşte bu inovasyon” diye konuştu.
Türk gençliğine güvenilmesi için çağrıda bulunan Vali Başköy, hiçbir milletin gençlerinin Türk gençlerinden zeki, hiçbir milletin de Türklerden zeki olmadığının altını çizdi.
Türkiye’nin ihraç ettiği ürünlerden ortalama 1.5 dolar kazandığını açıklayan Başköy, “Zamanın değiştiğini dönemin değiştiğini fark edeceğiz. Ülkelerin ihracat rakamları açıklandığında sattığınız ürünün kilogramı ile aldığınız parayı böldüğünüzde bir kiloya kaç lira para kazınıyorsunuz. Türkiye’den ihraç edilen mallarla kilo başına 1.5 dolar para kazanıyoruz. Üniversite gençliği sanayi bunun farkına varacak Türk milletinin artık dünyayı şaşırtması gerekiyor. Artık klasik şeylerle yarışmamalıyız. Dünyayı şaşırtmalıyız. İnsanlığın ihtiyacı olan ürünler geliştirip insanlığın hizmetine sunmalıyız. Civciv bunun niyet başlangıcı bu civciv gönül elçilerine de köprü kurmuş. Engelli insanların hayatını kolaylaştırmış. Yeni ürünler ortaya koymamız dünyayı şaşırtmamız lazım. Türklerden korkutacağız. Çorum sanayisi, üniversitenin bilgisi ve merak bir araya geldiğinde hallolmayacak bir şey yok” ifadelerini kullandı.
Dünyada Türkiye’nin “bizde varız” demesinin yolunun bu tür civcivlerden başladığını anlatan Başköy, “Bizim gençliğimiz üniversitesiyle sanayi işbirliği ile ihtiyaçlara göre alternatif sunumlar ve tasarımlar yaparak insanlığa arz edecek. Kimse bedava tasarım yapmıyor. Herkes para kazanmak için tasarım yok. Bunu daha da geliştirelim daha çeşitleri de çıkar. Bir civciv üniversitenin yüzünü ak etti. Gönül elçileri projesine katkı yaptı. Güzellikler güneş gibidir herkesi ısıtır. Türkiye kendi yazılımını yapan dünyadaki ilk 5 arasında. Çoğu ülke yapamıyor. Milli harp sanayinde kendi yazılımımızı yapıyoruz. Yazılım aparat üretmekten çok önemli. Yazılım yapamazsan sırrını koruyamıyorsun. Kendi uydumuzu uzaya gönderdik. Yarın kendi uçağımızı yapacağız. Tren vagonumuzu yapacağız. Bunlar nasıl olacak çalışmayla olacak. Bu tür şeylere ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
Vali Başköy’ün konuşmasının ardından civciv yapılışında katkı sunanlara plaket verildi.
(İHA)