BIST 10.209
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.398,71
HABER /  EKONOMİ

Expo 2020 oylama sonuçları-Expo 2020

Dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olarak kabul edilen EXPO 2020'ye ev sahipliği yapacak kent bugün belli oluyor.

Abone ol

Daha önce EXPO 2015'e aday olan ancak Milano'ya kaybeden İzmir, bu kez 2020 sınavında.

Sunumlar bitti, heyecan dorukta... 20 dakikalık sunumda İzmir’in avantajları anlatıldı. Oylama Türkiye saati ile 15.30'da başlayacak. Sonuçların 17.00 gibi belli olması bekleniyor. Dubai ve İzmir favori olarak gösteriliyor. Türkiye heyetinde Ulaştırma, Sağlık ve Kültür ve Turizm Bakanları, İzmir Büyükkşehir Belediye Başkanı ile THY Genel Müdürü yer alıyor. Ekip, İzmir'in kazanması için sıkı bir faaliyet yürütüyor. Bu kare de Türkiye'nin EXPO'yu kazanmak için ne denli kenetlendiğini bir göstergesi... Bu arada İzmir'in çeşitli noktalarına da 'Yakışır İzmirime' yazılı afişler asıldı.

TOPLANTI BAŞLADI

İzmir'in ikinci kez aday olduğu dünyanın en önemli organizasyonlarından EXPO'nun 2020 yılında hangi şehirde düzenleneceğinin belirleneceği Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Kurul toplantısı, Paris'teki OECD binasında başladı.

Rakipler, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dubai, Rusya'dan Yekaterinburg ve Brezilya'dan Sao Paulo.

Fransa'nın başkenti Paris’te yapılacak oylamada 167 ülkeden delege oy kullanacak. İlk iki turda oyların üçte ikisini alan şehir yarışı kazanacak. Eğer ilk iki turda kazanan çıkmassa üçüncü ve final turunda en fazla oy alan kent EXPO 2020'yi düzenlemeye hak kazanacak.

TÜRKİYE’DEN ÇIKARMA

Bugünkü oylama öncesi Türkiye'den Fransa'ya adeta bir çıkarma var. İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Paris'te.

Oylama sırasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de Paris'te olacak. İzmir'in sunumunu Belediye Başkanı Kocaoğlu ile Ordinaryüs Profesör Ogün Güntürkün yapacak. Sunum sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın video mesajı da yayınlanacak.

RESEPSİYON VERİLDİ

Oylamaya saatler kala, İzmir Uluslararası Sergiler Bürosu, delegelere resepsiyon verdi. Çok sayıda bakanın da katıldığı resepsiyonda, bakanlar konuklarla tek tek ilgilendi. Delegelerin oylarını İzmir lehine kullanmaları için son kulislerin yapıldığı gecede, konuklara Ege bölgesinin ünlü tarım ürünleri üzüm ve incir ikram edildi. Türk kahvesinin de tadına bakan konuklar, klasik müzik eşliğinde unutulmaz bir gece yaşadı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, EXPO için son dönemde büyük mesafe kaydedildiği söyledi. Çelik, "Biz de bundan sonrasında EXPO'ya ev sahipliği yaparak her dinden, her ırktan ve her kültürden insana fayda sağlayacak bir hizmette bulunmak istiyoruz. Çünkü inanıyoruz ki dünyadaki her ülke elindeki imkanlar ölçüsünde insanlığın ortak faydası için elinden geleni yapmalıdır" şeklinde konuştu. Resepsiyon sanatçı Sertap Erener'in konseriyle sona erdi.

BREZİLYA ELENDİ!

EXPO oylamasında ilk tur bitti. Brezilya elendi. EXPO 2020 oylamasında İzmir, 33 oy alarak ilk turu geçti

İZMİR ELENDİ 

Dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olarak kabul edilen EXPO 2020'ye ev sahipliği yapacak kent belli oluyor. İlk tur oylamasında Sao Paulo kenti elenirken, İzmir ikinci turda elenen kent oldu.