BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Suriyeliler Türk bayrağına sığındı...

Eleştiri oklarının hedefi haline gelen Suriye'liler saldırılardan korunmak için evlerine Türk bayrağı astı.

Abone ol

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen bombalı saldırının ardından, eleştiri oklarının hedefi haline gelen Suriyeli mülteciler, hem saldırıya tepkilerini göstermek hem de olası bir taşkınlıktan korunmak için kaldıkları evlerin kapılarına Türk bayrağı astı.

TÜRK BAYRAĞININ GÖLGESİNE SIĞINDILAR

Reyhanlı’da cumartesi günü meydana gelen ve şu ana kadar 51 vatandaşın hayatını kaybetmesine, neden olan saldırıların ardından Arif Nihat Asya’nın “Bayrak” şiirini anımsatan bir tablo ortaya çıktı. Reyhanlı saldırısıyla birlikte Türkiye’de dahi Esed zulmünden etkilenen Suriyeli mülteciler, ay yıldızlı Türk bayrağının gölgesine sığınarak evlerinin kapılarına astılar. Cumhuriyet tarihinin en büyük bombalı eylemlerinden biri olan Reyhanlı katliamını Suriyeli mültecilerin penceresinden araştırdı. Reyhanlı’da yaşayan Suriyeliler, saldırının ardından büyük bir mahcubiyeti ve beraberinde büyük bir üzüntüyü yaşadıklarını ifade ediyor.

SALDIRIDAN BÜYÜK ÜZÜNTÜ DUYUYORLAR 

Reyhanlı halkının yaşadığı büyük acıyla birlikte kendilerine soru işaretleriyle bakmaya başladığını düşünen Suriyeliler, zorunlu ihtiyaçlar dışında evden çıkmamaya gayret gösteriyor. Vatandaşlardan bir kısmı da ülkelerinin yolunu tutarken, bazıları da çevre ilçelere giderek yaşamlarını burada sürdürmenin çarelerini arıyor.20 ferdiyle bir çatı altında yaşayan Assaad ailesi de şimdilerde Suriye’ye dönmeyi amaçlayanlardan. Türk halkından bugüne kadar hep misafirperverlik gördüklerini ifade eden aile mensupları, yapılan saldırıdan da büyük üzüntü duyduklarını dile getirdiler.

ZULÜMDEN KAÇARAK TÜRKİYE'YE GELDİK 

Adnan Assaad, zulümden kaçarak Türkiye’ye geldiklerini belirterek, “Bizi orada tehdit ettiler, bomba attılar kaçtık geldik. Burada da bu olay oldu. Üzgünüz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Eğer istenirse, müsaade verilirse Suriye’ye gidelim. Zaten paramız kalmadı. Çünkü dışarı çıkamıyoruz, çalışamıyoruz, iş yok” dedi.

Naif Muhammed Assaad’de Türk halkına sonsuz minnet duyduklarını ifade ederek, “Başar bize zulmetti ve ta buraya kadar geldik. Kaçtık Türkiye’ye sığındık. Öncelikle başbakana ve Türkiye hükümetine çok teşekkür ediyoruz. Ama maalesef bizim yüzümüzden bu saldırı oldu, masum insanlar öldü. Çok üzgünüz. Ne diyeceğimizi bilemiyoruz” diye konuştu.

AĞLAYARAK VEDALAŞTILAR
 
Reyhanlı’da yaşayan ve Arap Hastanesinde anestezi uzmanı olarak görev yapan Said Zaidan’da saldırının ardından ilçeden ayrılmaya karar verdi. 6 aydır komşu oldukları Zaidan ailesini göndermekten büyük üzüntü yaşadıklarını dile getiren Ayşe Vural, bu insanlardan asla kötülük görmediklerini ifade etti. Vural, şunları kaydetti:

6 AYDIR BU İNSANLARDAN KÖTÜLÜK GÖRMEDİK 

“Biz 6 ay oldu bunlarla birlikte yaşıyoruz, iç içeyiz. Beraber yiyip içiyoruz. Biz bu insanlardan kötülük görmedik. Bu insanlar zulümden kaçtı geldiler. Biz onlara kucak açtık. Tamam ölenler bizim kendi vatandaşlarımız ama bu saldırıyı bunlar yapmadı. Tabi ki onlara mal etmemek gerekiyor. Biz bu insanlarla kötü olalım diye bu olaylar oldu. Ama ne yapalım bunların suçu ne.”

SURİYELİLER REYHANLI'DAN AYRILIYOR 

Said Zaidan’da saldırıdan en az Reyhanlı halkı kadar üzüntü duyduklarını kaydetti. Ev sahibinin zarar görmemesi için ayrılmak istediğini işaret eden Zaidan, “Bu olay kendilerini ne kadar etkilediyse bizi de o kadar etkiledi. Bütün ölenlere Allahtan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Reyhanlı halkı gerçekten çok iyi insanlar. Ama bazılarına derdimizi anlatamıyoruz. Bu yönden yerimizi değiştirmeyi uygun gördük. Ev sahibim gitmemi istemiyor. Ama ben ev sahibimin zarar görmemesi için terk etmek zorundayım. Türk halkına ve ev sahibime teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Duygusal anların yaşandığı ve gözyaşlarının döküldüğü vedalaşmanın ardından Zeidan ailesi, bazı fertlerini Reyhanlı’da bırakarak ilçeden ayrıldı.