BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Üçlü Balkan Zirvesi yapıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Artık iş dünyası ve yatırımcılar, Sırbistan ve Bosna-Hersek’e çok daha cesur bir şekilde gidebilirler, geleceğe...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Artık iş dünyası ve yatırımcılar, Sırbistan ve Bosna-Hersek’e çok daha cesur bir şekilde gidebilirler, geleceğe güvenerek yatırım yapabilirler” dedi.
Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan Üçlü Balkan Zirvesi’nin 3. Toplantısı sona erdi. Üçlü Balkan Zirvesi Genel Katılımlı Oturumu’nun ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Nebojşa Radmanoviç ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ortak basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, 2010 yılında İstanbul’da temelleri atılan Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan üçlü zirve toplantısının üçüncüsünü tamamladıklarını söyledi. 2 saat süren zirvede samimi, açık görüşlü bir toplantı yaptıklarını ve fikirlerini karşılıklı paylaştıklarını ifade eden Gül, bu toplantının çok olumlu bir atmosfer içerisinde geçtiğini kaydetti. Bugüne kadar ve bugünden önceki gelişmelerinde bu toplantının verimli geçmesine sebep olduğunu hatırlatan Gül, bu süreç içerisinde önemli adımların geliştiğini sözlerine ekledi.

“HER ÜLKENİN KENDİ İÇERİSİNDE YAPMASI GEREKEN REFORMLAR VAR”
Zirve dolayısıyla yapılan ilk toplantılarda alınan bazı kararların bulunduğunu, bunların adım adım gerçekleştiğini gördüklerini dile getiren Gül, zirvede beklentilerin konuşulduğunu, özellikle ekonomik işbirliğinin öneminden bahsedildiğini vurguladı. Dün zirve dolayısıyla Türkiye’ye gelen Ekonomi Bakanlarının bir araya geldiğini ve ortak çalışmalar yaptıklarını ifade eden Gül, bütün bunların Balkanların bir parçası olan üç ülke arasındaki işbirliğini ve dayanışmayı çok daha güçlü hale getirdiğini belirtti. Gül, “Balkanlardaki istikrar ve güvenliğe de çok büyük katkı sağlamaktadır. Hepimizin görüşü şudur ki, NATO ve AB şemsiyeleri altında Balkan ülkelerinin bir araya gelmeleri istikrar ve güvenliği çok sağlayacak, ayrıca var olan çeşitli problemlerin çözümünü de çok kolaylaştıracağı kanaatindeyiz. Bu açıdan şüphesiz ki yapılması gerekenler var. Her ülkenin kendi içerisinde yapması gereken reformlar var, atılması gereken adımlar var. Bütün bunları kendi aramızda görüştük ve bir kez daha gözden geçirdik. Bu anlamda çok faydalı bir toplantı oldu. Ben bir kez daha bu toplantıya katıldıkları için Sayın Cumhurbaşkanlarına ve Konsey Üyelerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“BÖLGEDE SİYASİ İSTİKRARIN BİLİNCİNE HERKES VARMIŞTIR”
İklimin değiştiğini, atmosferin değiştiğini ve herkesin beklentisinin gelecekte her şeyin çok daha iyi yönde gideceği şeklinde olduğunun altını çizen Gül, “Çünkü tarihi adımlar atılmıştır, tarihi gerçekten demeçler verilmiştir. Bu geçen kısa süre içerisinde çok önemli ilk defa yapılan ziyaretler söz konusudur. Belgrad ve Bosna-Hersek arasında bir araya gelinmiştir. Bütün bunlar daha önceki toplantılarda oturup konuştuğumuz ve kararlaştırdığımız hususlardı. Bundan sonrada bugüne kadar konuştuğumuz hususların hep gerçekleşeceğine inanıyoruz. Bölgede siyasi istikrarın bilincine herkes varmıştır. Güvenliğin bilincine herkes varmıştır, reformlarla ilgili adımların atılması bilincine herkes varmıştır. Bu yatırımcılara ve iş dünyasına en büyük işaret olması gerekir. Artık iş dünyası da, yatırımcılarda gerek Sırbistan, gerek Bosna-Hersek’e bütün bu bölgeye çok daha cesur bir şekilde gidebilirler, geleceğe güvenerek yatırım yapabilirler. Toplantının gayet başaralı geçtiğini buradan bir kez daha ifade ediyorum” dedi.

“BÜTÜN TÜRK YATIRIMCILARI BOSNA-HERSEK’E YATIRIM YAPMAYA DAVET EDİYORUM”
Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Radmanoviç ise, Türkiye’de çok güzel bir zirve gerçekleştirdiklerini, son zamanlarda büyük bir ilerleme kaydedildiğini vurguladı. İlerleme kaydedilmesinin ön büyük öneminin ise sıkça bir araya gelinmesi olduğunu ifade eden Radmanoviç, “İlk zirveden buyana üç sene geçti. Bugün burada dostça, samimi ve açık şekilde konuşabilecek düzeye vardık. Bundan dolayı siyasi açısından, siyasi ilişkilerimiz en üst düzeyde. Her üç ülke arasında olduğunu tespit edebiliriz. Tabi ki, sadece siyasi konularda değil önceliğinde ekonomik konulara vermiştik. Bu ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmek zorundayız. Ben Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı adına bütün Türk yatırımcıları ülkemize gelip, orada yatırım yapmalarına davet ediyorum” diye konuştu.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE GÜZEL İLİŞKİLER KURMAK İSTİYORUZ”
Türk yatırımcıların Bosna-Hersek’e yatırım yapmasıyla birlikte iki ülke arasındaki ticari hacmin daha üst seviyelere getirilmesine olanak sağlayacağını sözlerine ekleyen Radmanoviç, “Maalesef ekonomik açıdan güçlü olmayan Bosna-Hersek diğer alanda ilerleme gösteremiyor. Avusturya çok küçük bir devlet ama onun yatırımları bizim ülkemizde çok büyük. Onların sermayesi bizim için çok önemlidir. Türkiye Cumhuriyetiyle güzel siyasi ilişkiler ve ekonomik ilişkiler kurmak istiyoruz” dedi.

“SİYASAL İLİŞKİLER ÇOK ÖNEMLİ BİR SEVİYEDE AMA EKONOMİK İŞBİRLİĞİMİZ MUTLU EDECEK SEVİYEDE DEĞİL”
Üçüncüsü gerçekleştirilen zirvenin olumlu geçtiğini belirterek konuşmasına başlayan Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç, zirvede ekonomik ilişkilerin konuşulduğunu da aktardı. Geçmişin Sırbistan ve Bosna-Hersek’e çok ağır yükler bıraktığını hatırlatan Nikoliç, “Geçmişi geçmişte bırakarak sizin karşınızda şöyle bir söz veriyorum. İşbirliğimize konusunda devam. Komşu ülkelerimizle ilişkilerin derinleştirilmesi konusunda Bosna-Hersek’in geleceği konusunda yurttaşların bununla ilgili karar vermesi gerekiyor. Halk buna karar verecek, yurttaşları buna karar verecek. Sırbistan Cumhuriyeti halkın kararlarına saygı duyacaktır. Türkiye Cumhuriyeti ve Sırbistan Cumhuriyeti çok güçlü bir partner olarak duruma bakıyor. Her ne kadar her konuda mutabık kalmasak da, işbirliğimiz ve dostluğumuz çok önemli. Siyasal ilişkiler çok önemli bir seviyede ama ekonomik işbirliğimiz bizim mutlu edecek seviyede değil. Özellikle var olan potansiyelleri gerektiği kadar kullanamadık” diye konuştu.
Üç ülkenin gücünü her beraber birlikte göstere bileceğinin altını çizen Nikoliç, Sırbistan’ın bölgesel istikrar ve ekonomik istikrarı için elinden gelen çabayı göstereceğini vurguladı. Nikoliç, işbirliksiz istikrarın olamayacağını ve özellikle bölgesel istikrarın olması gerektiğini söyledi.
(İHA)