BIST 10.657
DOLAR 32,06
EURO 34,81
ALTIN 2.423,18
HABER /  GÜNCEL

Suriyeli muhalifler Şam'da bir araya geldi

Başkent Şam'da bir toplantı düzenleyen 150'den fazla muhalif isim, demokrasiye geçişin yollarını tartıştı.

Abone ol

150'den fazla Suriyeli muhalif, dün başkent Şam'da bir otelde gerçekleşen toplantıya katıldılar, ülkede demokratik rejime geçişin yolları üzerine tartıştılar.

Dünkü buluşma, Suriye'de 18 Mart'tan bu yana süren toplumsal hareketlilik boyunca muhaliflerin ilk kez açık bir şekilde bir araya gelmeleri açısından önem taşıyordu.

Toplantıyı düzenleyen komite adına söz alan Lüey Hüseyin, hükümetten gösterileri şiddetle bastırmaya son vermesi çağrısında bulundu.

Muhaliflerin buluşması, hükümetin toplantıya müdahale etmeyeceğini açıklaması sonrasında gerçekleşti.

Diyalog çağrısı

Toplantının ardından muhalefet 10 Temmuz'da düzenlenecek ve demokratik reformların tartışılacağı Ulusal Diyalog Toplantıları'na davet edildi.

Suriye devlet haber ajansı Sana, 10 Temmuz'daki toplantıda aralarında Baas partisine tek parti iktidarı rolünü veren anayasanın 8. maddesinin de bulunduğu bazı değişikliklerin masaya yatırılacağını duyurdu.

Sana'nın haberine göre söz konusu tartışma maddeleri arasında siyasi partiler, yerel yönetimler ve basın özgürlüğü konuları da olacak.

BBC'nin Şam'da bulunan muhabiri Lina Sinjab, Suriye yönetiminin muhaliflerin toplantısına izin vererek ara yol arayışında olduğu izlenimi yaratmak istediği değerlendirmesinde bulundu.

Sinjab ayrıca hükümetin zaman kazandığının da altını çizdi.

Dün gerçekleşen toplantının katılımcıları arasında Enver el Bunni ve Michel Kilo gibi, siyasi faaliyetleri sebebiyle hapis yatmış isimler de vardı.

Toplantıya, Suriye milli marşının okunması ardından isyanda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulmasıyla başlandı.

Açılış konuşmasında toplantının uzun yıllardır Suriye'de düzenelen ilk muhalif toplantı olması sebebiyle büyük önem taşıdığı ve katılımcıların terörist ya da ajan olmadıkları belirtildi.

"Tüm muhalefeti temsil etmiyor"

Suriye muhalefetinden kimi kaynaklara göre düzenlenen toplantının ülkedeki muhalefeti temsil gücü oldukça düşük.

Londra merkezli muhalif Barada Televizyonu'nun genel yayın yönetmeni Malik El Abdi, toplantıya katılan bazı isimlerin hapis yatmış olduklarını doğrularken diğer isimlerin Suriyeli muhalif kanat tarafından tanınmadıklarını söyledi.

El Abdi, BBC'ye yaptığı açıklamada özellikle genç kuşakları temsil eden Yerel Koordinasyon Komiteleri'nin toplantıda yer almadığına dikkat çekerken, Şam Deklarasyonu isimli muhalefetin çatı örgütünün toplantıdan ayrıldığını belritti.

El Abdi bu sebeplerden dolayı dünkü toplantının Suriyeli muhaliflerin bir araya gelmesinden ziyade ülkedeki entelektüellerin krizden çıkış yolunu tartıştıkları bir etkinlik olarak tanımlanması gerektiğini söyledi ve toplantının Suriye güvenlik birimleri tarafından yakından takip edildiğine dikkat çekti.