BIST 10.657
DOLAR 32,17
EURO 35,01
ALTIN 2.435,87
HABER /  GÜNCEL

Bachmann Obama'ya rakip olabilecek mi?

ABD'de gelecek yıl yapılacak seçimler öncesinde Cumhuriyet Parti içindeki adaylık yarışında beş çocuk annesi Michele Bachmann öne çıkmaya başladı.

Abone ol


ABD'de gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde Başkan Barack Obama'nın karşısına çıkaracağı adayı belirlemeye çalışan Cumhuriyetçi Parti'de Temsilciler Meclisi Minnesota üyesi, beş çocuk annesi Michele Bachmann öne çıkmaya başladı.

Muhafazakar Çay Partisi hareketinin üyesi olan Bachmann, kampanyasını gelecek Şubat'ta ilk önseçimin düzenleneceği Iowa eyaletinde başlattı.

Eyaletteki bir anket, Bachmann'ı, Mitt Romney'le birlikte diğer adayların açık ara önünde gösteriyor.

Bachmann'ın yıldızı iki hafta önce katıldığı bir televizyon programında parladı. 55 yaşındaki Bachmann, "Tanrı'yı 16 yaşında keşfettiğini" söyledi.

İnanç ve Özgürlük Koalisyonu'nun Başkanı Ralph Reed, siyasete dördüncü çocuğunu doğurduktan sonra giren Bachmann'ın güçlü bir hitap yeteneği ve siyasi derinliği olduğunu söylüyor, "Çay Partisi aktivistliği ile sosyal muhafazakarlığı mükemmel bir şekilde harmanlıyor" diyor.

Reed'e göre Cumhuriyetçi Parti içindeki koyu Hıristiyanlar ve sosyal muhafazakarların oranı yüzde 41 ancak bu aşamada, herhangi bir adayın bu bloğun tam desteğini alabileceğini söylemek zor.

Bir vergi avukatı olan Bachmann geçmişte birkaç gaf da yaptı; Massachusetts yerine New Hampshire'ı Amerikan Devrimi'nin beşiği olarak niteledi ve kurucuların köleliği sona erdirmek için canla başla çalıştığını söyledi.

'Göründüğünden daha zeki'

Bachmann, Obama'yı anti-Amerikan görüşlere sahip olmakla suçladı.

Ancak Minnesota Üniversitesi'nden Prof. Larry Jacobs, iki hafta önceki televizyon performansıyla daha disiplinli bir aday adayının ortaya çıktığını söylüyor.

Jacobs, onlarca kez bir araya geldiği Bachmann'ın medyanın resmettiğinden daha sıcakkanlı ve zeki olduğunu belirtiyor, "Temsil ettiği muhafazakar popülist anlayış, doğrudan usanmış, gücendirilmiş seçmenlerin kaygılarına hitap ediyor. Aynı zamanda açık bir kimliği var. Diğer adaylar, örneğin Mitt Romney için bunu söylemek zor." diyor.

Jacobs'a göre, Bachmann'ın aday adayları arasındaki tek kadın olması bir avantaj olabilir. Prof. Jacobs, "Bachman, Cumhuriyetçi Parti'nin güneyli beyaz erkeklere ait olmayan yüzünü yansıtabilir" diye devam ediyor.

Ancak katı görüşleri olan muhafazakar bir anne ve kuzeyli olması Sarah Palin'le benzerliklerini de gündeme getiriyor.

Backmann ve Palin'in gelecek haftaki programların kesişmesi de bu benzerliği daha fazla odak noktası haline getiriyor.

Henüz aday olup olmayacağını açıklamayan eski Alaska valisi Sarah Palin, Salı günü, hayatını anlatan "The Undefeated" (Yenilmez) adlı filmin gösterimi için Iowa'da olacak.

Jacobs, bu tür girişimlerin Palin'in inandırıcılık ve desteğine zarar verdiğini, oysa Bachmann için aksinin geçerli olduğunu söylüyor.

Bachmann eyalet meclisindeyken Minnesota valisi olan Arne Carlson, Bachmann'ın kitleleri costurma yeteneği olduğuna dikkat çekiyor.