BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Suriye'den 'demir yumruk' uyarısı

Şam yönetimi, cuma günü meydana gelen saldırıda ölenler için binlerce kişinin katıldığı bir cenaze töreni düzenledi. Yetkililer, saldırıya 'demir yumruk'la karşılık vereceklerini söylerken, muhalefet olaydan Esad rejimini sorumlu tutuyor.

Abone ol

Suriye'de cuma günü meydana gelen saldırıda hayatını kaybedenler için başkent Şam'da binlerce kişinin katılımıyla bir cenaze töreni düzenlendi.

İçişleri Bakanlığı'nın intihar eylemi olduğunu açıkladığı saldırıda aralarında güvenlik güçlerinin de bulunduğu 26 kişi ölmüştü.

Hükümet, saldırıya ''demir yumrukla'' karşılık vereceğini söylerken, muhalefet saldırıdan rejimi sorumlu tutuyor.

Öte yandan muhalefet ülke genelinde çıkan çatışmalarda en az dokuz kişinin öldüğünü öne sürdü.

Cuma günü hayatını kaybedenler için cenaze töreninin Midan mahallesinde saldırının meydana geldiği yerin yakınlarında bir camide düzenlendiği bildirildi.

Gözlemciler, binlerce kişinin katıldığı cenaze törenini hükümetin organize ettiğini söylüyor.

Demir yumruk uyarısı

Suriye'de İçişleri Bakanlığı, kendi ifadesiyle ''hükümet karşıtı terör saldırılarına demir yumrukla yanıt vereceği'' uyarısında bulundu.

Şam'da cuma günü meydana gelen bombalı saldırıda aralarında güvenlik güçleri ve sivillerin de bulunduğu en az 26 kişi hayatını kaybetmişti.

Muhalif gruplar, hükümeti karşıtlarının güvenilirliğine darbe vurmak ve Arap Birliği gözlemcilerini etkilemek amacıyla saldırıyı düzenlemekle suçladı.

İçişleri Bakanı İbrahim el Şaar, saldırıyı bir intihar bombacısının gerçekleştirdiğini belirterek, eylemcinin ''daha fazla insanı öldürmek amacıyla üzerindeki patlayıcıları infilak ettirdiğini'' söyledi.

Önde gelen muhalif gruplardan Suriye Ulusal Konseyi ise, saldırıdan ''kirli oyunlar'' oynamakla suçladığı Esad rejimini sorumlu tuttu ve bağımsız bir uluslararası komisyonun bu olayı incelemesi çağrısında bulundu.

Özgür Suriye Ordusu da olayla bir ilgisinin olmadığını açıkladı.

Muhalefet ayrıca Arap Birliği'nin Suriye gündemiyle pazar günü yapacağı toplantı öncesinde ülke genelinde gösteri çağrısında bulundu.

Arap Birliği gözlemcileri, Esad yönetiminin barış planına uyup uymadığını denetlemek üzere aralık ayında bu ülkeye gitmişti.

Plan, askerlerin sokaktan çekilmesini ve protestoculara karşı güç kullanmaya son verilmesini öngörüyor.

Ancak muhalifler, gözlemcilerin ''siyasi bir kalkan'' olarak kullanıldıklarını ve saldırıların devam ettiğini savunuyor.

İki hafta önce yine Şam'da meydana gelen benzer bir saldırıda 44 kişi hayatını kaybetmişti.