BIST 10.250
DOLAR 32,34
EURO 34,79
ALTIN 2.389,99
HABER /  POLİTİKA

BDP, Uludure olayını böyle protesto etti

BDP, Uludere'de 35 köylünün yaşamını yitirdiği olayı protesto etmek için Taksim'de toplandı

Abone ol

Aralarında BDP'li milletvekillerinin de bulunduğu Halkların Demokratik Kongresi, ilk eylemini Taksim Meydanı'nda yaptı. Eylemde Uludere'de 35 kişinin ölümüyle sonuçlanan olay protesto edildi.

Taksim Meydanı'nda toplanan grup, "Uludere'nin sorumluları yargılansın" pankartı açarak, "Gözaltılara son. Tüm siyasi tutuklular serbest bırakılsın" yazılı dövizler taşıdı.

"Direne direne kazanacağız", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atan grup adına BDP'li milletvekilleri birer konuşma yaptı.

KÜRKÇÜ:'KAZA OLMADI'

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, "Bağımsız kuruluşların, demokratik kitle örgütlerinin ve uluslararası gözlemcilerin gözlemleri aynı noktada birleşiyor. Bir kaza olmadı, 5-6 saate yayılan bir operasyon süreci içersinde insanlar bombalanarak katledilmek üzere sınırın öte yakasında bir araya getirildiler. Yerel askeri yetkililerin 'bunların kim olduğunu biliyoruz, herhangi bir faaliyet içinde değillerdir' diye uyarmalarına rağmen katledildiler" dedi.

TUNCEL:'KATLİAMI KINIYORUZ'

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise, "Bu ülkede tek dil tek millet tek düşünce diyen AKP iktidarının yapacağı şeyleri biliyorduk. O sadece halkımızı katletmiyor. Emeğimizi de katlediyor. Kadınları katlediyor. İşçileri katlediyor. Hepsinin de üzerini kapatıyor. O yüzden biz 'sende bir ses çıkar' kampanyası kararı aldık. İyiki almışız bugün ilk eylemimizi Uludere'deki katliam için yapıyoruz. Halkların Demokratik Kongresi olarak bir kez daha bu katliamı kınıyoruz" diye konuştu.

TÜZEL:'HALKLARIMIZA İLK SESİMİZ'

BDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de, "Halkların Demokratik Kongresi olarak önce demokrasi, barış, halkların kardeşliği dedik. Yeni bir yılda iyilikler dilediğimiz, insanca yaşamı arzu ettiğimiz bir demokratik anayasa mücadelesinde ilk eylemimiz. Halklarımıza ilk sesimiz. Bu katliama seyirci kalmamak, vicdan sahibi olan herkesi, bu iktidara karşı mücadele etmek isteyen herkesi bu çatı altında birleşmeye çağırıyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Eylem Aksoy isimli küçük bir kız işkencede öldürüldüğü öne sürülen dedesi Halil Aksoy için yazdığı mektubu okudu.

Grup daha sonra olaysız dağıldı.