BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,06
ALTIN 2.470,98
HABER /  GÜNCEL

Sudan lideri Libya'yı ziyaret ediyor

Sudan'ın insan hakları ihlalleri ve soykırımla suçlanan lideri Beşir'in Libya ziyareti insan hakları örgütlerinin tepkisine hedef oldu.

Abone ol

Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir, Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden sonra ilk kez Libya'yı ziyaret etti.

İki gün sürecek ziyareti insan hakları örgütlerinin tepkisine hedef olan Beşir, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından Darfur'da soykırım işlediği iddiasıyla aranıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü - Human Rights Watch Beşir'in ziyaretinin yeni Libya yönetiminin insan hakları ve hukukun üstünlüğüne bağlılığı konusunda soru işaretleri yarattığını duyurdu.

Reuters haber ajansına konuşan bir yetkili, Beşir'i havaalanında ülkeyi yöneten Ulusal Geçiş Konseyi'nin başkanı Mustafa Abdülcelil'in karşıladığını söyledi.

Libya ile Sudan arasındaki ilişkiler, Beşir yönetiminin Kaddafi'yi Darfur'daki isyancıları desteklemekle suçlamasının ardından gerilmiş, Beşir de, geçen yıl Libya'da yaşanan ayaklanmaya açık destek vermişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün uluslararası adalet konularındaki yetkilisi Richard Dicker, ''Libya'da onlarca yıl süren acımasız yönetimin ardından, Trablus'un vahim insan hakları ihlalleri nedeniyle uluslararası düzeyde aranan bir devlet başkanını ağırlaması rahatsız edici'' dedi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi önce 2009 yılının mart ayında, insanlığa karşı suç ve savaş suçları iddialarıyla, ardından da 2010'da soykırım suçlamasıyla uluslararası arama kararı çıkarmıştı.

Darfur'da 2003 yılında başlayan çatışmalarda en az 300 bin kişinin hayatını kaybettiği, 2.7 milyon kişinin de evlerinden olduğu tahmin ediliyor.

Sudan yönetimi ise ölü sayısının 12 bin olduğunu, rakamların siyasi nedenlerle abartıldığını öne sürüyor.