BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.308,50
HABER /  GÜNCEL

Suriye ordusu Yabrud'u geri aldı

Suriye ordusunun, Lübnan sınırında isyancıların elindeki son yerleşim birimi olan Şam'a bağlı Yabrud kasabasını geri aldığı haber veriliyor. Kasaba haftalardır ordu ve Hizbullah'ın kuşatması altındaydı.

Abone ol

Suriye ordusunun, Lübnan sınırında isyancıların elindeki son yerleşim birimi olan Şam'a bağlı Yabrud kasabasını geri aldığı haber veriliyor.

Askeri yetkililer, kalan militanları bulmak için askerlerin kasabayı taradığını duyurdu.

İkmal yolları üzerinde bulunması nedeniyle büyük stratejik öneme sahip olan kasaba haftalardır Suriye askerleri ve Lübnanlı grup Hizbullah'a bağlı güçler tarafından kuşatma altında tutuluyordu.

Suriye'de Beşar Esad yönetimine karşı Mart 2011'de başlayan ayaklanmada şimdiye kadar 100 binden fazla kişi öldü.

Ordu Lübnan sınırı yakınlarındaki Kalamun Dağları'nda Kasım ortasında isyancılara karşı büyük bir operasyon başlatmıştı. Bu operasyonda bazı yerleşim birimleri isyancıların elinden geri alınmıştı.

Askeri sözcü, Yabrud'un alınmasıyla ilgili olarak "Terörist grupların yenilgiye uğratılması Kalamun'daki Suriye ordusunun yeni bir başarısıdır. Suriye-Lübnan sınırındaki bölgelerin denetimi açısından önemli bir halka tamamlanmış, ikmal yolları kesilmiştir" dedi.

Hizbullah'a bağlı El Manar televizyonu, terkedilmiş Yabrud sokaklarında dolaşan Suriye askerlerinin görüntülerini yayımladı.

Suriye devlet televizyonu da burada çok sayıda isyancının öldürüldüğünü ve yakalandığını duyurdu.

El Kaide ile bağlantılı El Nusra cephesinden bir militan, çekilmeye karar verdiklerini ve civar köylere gitmekte olduklarını söyledi.

Ancak bazı muhalefet kaynakları ordunun kasabayı tamamen ele geçiremediğini, bazı militanların ölünceye kadar savaşmaya hazır olduğunu savundu.

BBC Arap dünyası uzmanı Sebastian Usher, bu zaferin dengeyi değiştirmeyeceğini ancak ordunun üstünlük sağlamaya başladığı algısını güçlendireceğini söylüyor.

Yabrud'un bombalanması ve çevresinde devam eden savaş nedeniyle 40 bin nüfuslu kasabanın sakinleri evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Yabrudluların çoğunun Lübnan'a sığındığı belirtiliyor.