BIST 10.209
DOLAR 32,43
EURO 34,83
ALTIN 2.398,77
HABER /  MEDYA

Star yazarı: Irak mutlaka bölünmeli!

Hakan Albayrak yine lafı hiç dolaştırmadı ve "Irak bölünsün Sünniler'in özerk bölgesi olsun" diyerek günün en radikal Irak analizine imza attı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Irak'ta yaşanan kaos ve iç savaş manzarasını yorumlayan Star sinin İslamcı kimliği ile tanınan yazarlarından Hakan Albayrak yine lafı hiç dolaştırmadı günün en çok konuşulan yazılarından birine imza attı.

Irak'ta ortaya çıkan gelişmeler ve IŞİD teröründen Maliki yönetimi ve Şiileri sorumlu tutan Albayrak "Irak mutlaka bölünmeli, Sünniler'in özerk bölgesi olmalı" dedi. Kürtlerin anayasal güvence ile kendi yönetimlerini kurduğunu hatırlatan Albayrak aynı modelin Iraklı Sünni Araplar için de geçerli olması gerektiğini ve çözümün Irak'ın bölünmesinden geçtiğini savundu. IŞİD'in Musul'u almasının bir Maliki projesi olduğunu iddia eden Star yazarı asıl amacın Sünni Arapları katletmek ve buna meşruiyet sağlamak olduğunu yazdı.

İşte Albayrak'ın yazısındaki ilgili bölüm:

SÜNNİLER ŞİİLERİN MERHAMETİNE MUHTAÇ OLMAMALI

öyle bir algı oluştu Orta Irak ahalisinde: Bizim nüfusumuz yüzde 15 ilâ yüzde 20. Şiiler ise yüzde 60’ın üzerinde. Blok halde aynı partiye oy versek bile durumumuzu demokratik yollarla değiştirmemiz mümkün değil. Şiilerin merhametine ve iyi niyetine muhtacız, fakat Maliki gibi önde gelen Şii siyasetçileri ve Sistani gibi önde gelen Şii âlimleri maalesef Sünnilere karşı merhamet ve iyi niyetten yoksun. Bizim için tek yol, hukukumuzun Kürtler gibi anayasal düzenlemelerle garanti altına alınmasını sağlamak ve bu çerçevede özerk bir statü kazanmaktır. Irak bir federasyon olmalı ve biz de bu federasyonda Kürdistan gibi özerk bir yönetime sahip olmalıyız.

IŞİD VE MUSUL İŞGALİ BİR MALİKİ PROJESİDİR

Bu proje Maliki’nin -ve elbette İran’ın- uykularını kaçırıyor, ama takip ettiği yol bu projeyi mumla arayacağı bir yere çıkacak gibi. Musul’un “topluca cezalandırılması” gibi uygulamalar ve artarak devam eden bombardımanlar, Sünni Arapları Irak içinde çözüm aramaktan vazgeçirip bağımsızlık yoluna itecektir. Böyle bir süreçte Kürtlerin bağrındaki aslan da ortaya çıkıp kükreyecek ve Kürdistan bölgesi de bağımsızlık bayrağını çekecektir.

ŞİİLER DE EN İYİ ÇÖZÜMÜN BÖLÜNME OLDUĞUNU GÖRECEK

Orta Irak ve Kürdistan’ın bağımsızlık hedefleri kısa vadede kâmilen gerçekleşmese de, Maliki ve destekçilerinin o kaos ortamında Irak’ın hayrını görmeleri mümkün olmayacaktır. Zamanla onlar da bölünmenin en iyi ve hatta tek çare olduğu sonucuna varabilirler.

IRAK'IN BÜTÜNLÜĞÜ KAN VE GÖZYAŞINDAN BAŞKA BİR ŞEY GETİRMEDİ

Irak’ın bütünlüğü kan ve gözyaşından başka bir şey getirmiyorsa ve getirmeyecekse (ki getirmiyor ve getireceğe de benzemiyor) Irak bölünsün zaten. Bir İttihad-ı İslam’cı olarak bunu nasıl mı savunabiliyorum? Şöyle: Basra bölgesi İran’la bütünleşecek, Orta Irak ve Kürdistan da Türkiye ile safları sıklaştıracaktır. Ve aynı bayrak altında barış içinde yan yana yaşayamayan Sünni ve Şii Araplar ayrı bayraklar altında müşterek menfaatleri gereği ister istemez -coğrafyanın dayattığı- ittifaklar kuracaklardır. Yani bölünme paradoksal bir şekilde İttihad-ı İslam’a hizmet edecektir, Allahu âlem.