BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,77
ALTIN 2.395,48
HABER /  SEÇİM

HDP'den Rıza Türmen açıklaması YENİ

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Rıza Türmen'nin Köşk adaylığıyla ilgili iddialara son noktayı koydu.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kısa bir süre kaldı ama Ekmeleddin İhsanoğlu dışında açıklanan bir Köşk adayı hâlâ yok. AK Parti'nin Başbakan Erdoğan'ı aday göstermesi beklenirken HDP'nin de aday arayışı sürüyor.

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen'e resmi bir öneride bulunmadıklarını belirterek, "Resmen olmasa da biz Rıza Bey'i aslında kendi partisinden ayrılabilecek siyasi koşullara sahip olsaydı, hakikaten onu cumhurbaşkanı adayı olarak görmek isterdik. Bunu hak edecek geçmişe sahip" dedi.

KILIÇDAROĞLU'NUN İŞİNE GELMEDİ

Ertuğrul Kürkçü, şöyle devam etti:

"Bizim açımızdan anayasal ve insan haklarına yaklaşımı bakımından aslında Kılıçdaroğlu'na tarif ettiğimiz Cumhurbaşkanı adayı (Rıza Türmen) oydu. Fakat Kılıçdaroğlu bunu anlamazdan geldi veya daha doğrusu bu onun siyaseten işine gelmedi. O nedenle ne yazık ki Rıza Türmen'i herhangi bir biçimde Cumhurbaşkanı adayı kılmak mümkün olmadı. O kendi partisinden ayrılamayacağı için bizim bu yöndeki zemin arayışlarımız CHP'de yapacağı işler olduğunu söyleyerek yanıt verdi.

Ama böyle bir bizden ona bir teveccüh, yani yüzümüzü ona dönmüşlüğümüz var. Fakat bu bir resmi siyasi görüşme halini ne yazık ki alamadı. Onun konumundan ötürü. Partisinden ayrılacağını düşünebilseydi belli ki o zaman daha çok şey bir şey konuşurduk."

SELAHATTİN DEMİRTAŞ KÖŞK İÇİN ADAY OLACAK MI?

Selahattin Demirtaş adayınız olacak mı? yönündeki soruya şu yanıtı verdi:

"Selahattin Bey zaten bizim hafta sonu partide yeni eş başkanlık görevini alacak. Tabii kendi başkanımızı göstermek bizim için çok doğal. Bir adım daha fazlası olur mu diye bakıyoruz. O da adaylardan biri. Başkaları da var. Geçen gün bir liste yayımlandı. Çalışma grubumuzda orada bir düzüneye yakın isim var. Orada konuşuluyor." 

HDP NE ZAMAN ADAYINI AÇIKLAYACAK?

"Siz adayınızı ne zaman ilan edeceksiniz?" sorusuna Kürkçü, "Kongreden hemen sonra bunu yapmamız iyi olur. Çünkü biraz uzaması şununla ilgili. CHP'nin kendisinden aday olmayan bir aday bulmasından sonra tabanda bir sol, demokrat, insan hakları savunucusu, Kürt meselesinde eşit yurttaşlığı benimseyen bir aday uman çok geniş kesimde sıkıntı var. O sıkıntıları da çözebilir miyiz diye bakıyoruz."

CHP'LİLER CHP'NİN ADAYINA OY VERMEYECEK

"Siz aday olur musunuz?" sorusuna "Diplomam yok" yanıtı veren Kürkçü, İhsanoğlu'nun şansını nasıl görüyorsunuz sorusuna şu yanıtı verdi: “Ben ikisinin toplamından daha fazla bir oy alabileceğini düşünmüyorum. Bir kısım CHP seçmeninin de vermeyeceğini düşünürsek."