BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,00
ALTIN 2.427,59
HABER /  GÜNCEL

Darbezedeler karardan memnun

12 Eylül davasında 7. Cumhurbaşkanı ve dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya müebbet hapis c...

Abone ol

12 Eylül davasında 7. Cumhurbaşkanı ve dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya müebbet hapis cezasına çaptırıldı. Duruşma sonrası 12 Eylül döneminde mağdur aileler açıklamada bulundu.
7. Cumhurbaşkanı ve dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’nın sanık olarak yargılandığı 12 Eylül davası Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 22. duruşmasında mahkeme heyeti kararı sonunda Evren ve Şahinkaya müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Duruşma sonrasında mağdur yakınları verilen karardan dolayı sevinç yaşadı.
Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır, 12 Eylül mağduru olduğunu belirterek, “Heyecanlı bir gün, beklentimizin doruğa çıktığı bir gündür. 2010 yılından bu yana fiilen sonuçlanmasını, darbecilerin hakkettiği cezayı bulmak için mücadele verdik. Bu mücadele de devrimciler, ülkücüler, akıncılar farklı gruplar iç içe olundu emek verdiler. Bu ülke de hiç kimse darbe yapmasına, darbe bu ülkenin dışına çıksın ve demokrasi gibi yaşansın. İnsan haklarına şu ya da bu şekilde müdahale edilmesin. Türkiye yaşanır bir dünya olsun diye mücadele ettik. Biz sokaklarda ya da çeşitli yerlerde konuşmalar yaptığımızda kimi insanlar bunun olmayacağını söylemişlerdi. Bu bir hayal demişlerdi. Kim bunlara ceza verecek demişlerdi. Bugün ceza aldılar. Bugün müebbet aldılar. Bugün apoletleri söküldü. Bugün er statüsüne düştüler. Bugün insan haklarının da bayramı, demokrasinin de bayramıdır” şeklinde konuştu.
Milletin iradesinin yok edilemeyeceğini söyleyen Çayır, şöyle devam etti:
“Mamak Askeri Cezaevinde yattığım yıllarda gözümün önüne geldiğinde onların mahkûm olduğum Sıkı Yönetim Mahkemelerinde ceza almam mümkün değilken ceza aldım. Ceza aldıklarında idam edilmiş bütün arkadaşlarım mutlu olduklarını düşünüyorum. İşkence de 18-20 yaşlarında vefat eden şehit düşen bütün arkadaşlarımın mutlu olduklarını düşünüyorum. Bugün onlara armağan olsun. Bir daha Türkiye’de hiç kimse milletin iradesine ipotek koymasın. Eline beni koru diye verdiğimiz silahlı güçlerimiz hiçbir zaman kendi hevesi doğrultusunda darbe yapmasın, millet iradesini yok etmesin. Biz ilk kez darbecilerle yüzleştik.”
Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Nejat Kangal, bugün 12 Eylül darbesini gerçekleştirenlerin cezalandırıldığını söyleyerek, "Yıllardır verdiğimiz mücadeleyle kamu vicdanında mahkum edilmesini sağlamış olduğumuz darbeciler, bugün de mahkeme önünde mahkum edilmiştir. Yıllar boyunca sürdürülen bu mücadele boşuna değildir. Bu ülkenin demokratikleşmesi için yapılmış bir mücadeledir" şeklinde konuştu.
Öte yandan Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Nejat Kangal, 12 Eylül döneminde idam edilen Ali Aktaş’ın yazdığı ve ailesine ulaşmayan mektubunu annesi Ganime Aktaş’a verdi.
(İHA)