BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Son dakika!.. Gazze'de ateşkes! Netanyahu'nun inadı kırıldı, ateşkese izin verdi

İSRAİL Gazze'de soykırım ve yıkıma devam ederken, son dakika dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Günlerdir ateşkes anlaşmasına karşı çıkan İsrail Başbakanı Netanyahu'nun inadı kırıldı. Gazze'de ateşkes anlaşması tamam... Hamas ateşkes anlaşmasının her biri 45'er günlük 3 aşamalı olduğunu duyurdu...

Abone ol

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... ABD Dışişleri bakanı Blinken, önerilen rehine anlaşmasına ilişkin görüşmeler için İsrail'e geldi... Blinken İsrail'de iken son dakika haber düştü. İsrail basını Netanyahu'nun ateşkese izin verdiğini duyurdu.

İsrail kamu yayıncısı duyurdu

KAN’ın haberine göre, İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad Direktörü David Barnea, Paris’te Mısır ve Katarlı yetkililerle katıldığı görüşmeler sırasında, Katar’ın talebi üzerine taraflar arasındaki anlaşmanın farklı aşamalarında, müzakerelerin devam etmesi için ateşkesin sürmesi konusunda Başbakan Netanyahu’dan onay aldı.

Haberde konuşan kabineye yakın bir kaynak, savaş kabinesi üyelerinin Başbakan’ın onayının ardından bu konuda bilgi sahibi olduğunu paylaştı.

Başbakanlık Basın Ofisi habere ilişkin yaptığı açıklamada, “Başbakan’ın Mossad Direktörü’ne talimatı geçerli: 'Tüm savaş kabinesini bu konuda bilgilendir ve görüşlerini al' dedi.” ifadesi yer aldı.

Her biri 45 günlük 3 aşamalı anlaşma

Filistinli kaynaklar, Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takasına dair AA'ya açıklama yaptı. Buna göre Hamas, 3 aşamalı esir takası ve ateşkes öngören planı kabul etti. Aşamalardan her biri 45 gün sürecek.

Hamas'ın 3 aşamalı ateşkes planı

İngiliz haber ajansı Reuters, Hamas’ın Katarlı ve Mısırlı arabulucular tarafından gönderilen teklife cevap niteliğindeki önerisine dair taslak belgeye ulaştı. 

Belgeye göre ilk 45 günlük aşamada İsrail hapishanelerindeki Filistinli kadın ve çocukların serbest bırakılması karşılığında Gazze’deki tüm İsrailli kadın rehineler, 19 yaşın altındaki erkekler, yaşlılar ve hastalar serbest bırakılacak. İsrail ayrıca ilk aşamada askerlerini nüfusun yoğun olduğu bölgelerden çekecek.

İkinci aşamanın uygulanması ise taraflar "karşılıklı askeri operasyonlara son verilmesi ve tam sükunete dönülmesi için gerekenler konusunda dolaylı görüşmeler" sonuçlanıncaya kadar başlamayacak. İkinci aşama, geriye kalan erkek rehinelerin serbest bırakılmasını ve "İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerinin sınırlarının dışına çekilmesini" içerecek.

Üçüncü aşamada ise cesetler ve kalıntılar takas edilecek. Ateşkes aynı zamanda açlıkla karşı karşıya olan ve temel malzeme sıkıntısı çeken Gazze'deki çaresiz sivillere gıda ve diğer yardım akışının da artırılmasını içerecek. Hamas ortadan kaldırılıncaya kadar” askerlerini Gazze'den çekmeyeceğini belirten İsrail yönetiminden ise henüz bir açıklama gelmedi.