BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,83
ALTIN 2.431,04
HABER /  POLİTİKA

Siyasetin ağzı fena bozuldu

Siyasiler seçim vakti yaklaştıkça söylemlerini iyice argoya kaydırdı. Son örnek Bakan Koç’un "dangozu" oldu.

Abone ol

Son örnek Bakan Koç’un ‘dangozu’ Ekşi Sözlük’te ‘öküzün önde gideni’ diye tanımlandı

KÜLTÜR Bakanı Atilla Koç'un siyasi literatüre kazandırdığı 'dangoz' kelimesi, Koç'un başına bela oldu. AKP Bolu İl Kongresi'nde "O kadar parayı ne yapacaksınız dangozlar" diyen Bakan Koç'un başı, önce partisiyle derde girdi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, konuya ilişkin Koç'tan görüş aldı. CHP Antalya Milletvekili Feridun Baloğlu da soru önergesi vererek "dangoz"un anlamını sordu.

Baloğlu'nun "Halkın kültür düzeyini yükseltmekle görevli bir bakan olarak kamuoyuna bu kelimeyi açıklar mısınız?" önergesini Bakan Koç şöyle yanıtladı: "Bahse konu kelime, bir cümle içinde geçmiştir. Zaten hiçbir zaman hakaret niteliğinde olmadığı için, samimi bir ortamda telaffuz edilen bu kelimenin kullanılmasında bir mahzur görülmemiştir."

Ekşi Sözlük'e göre dangoz, "Öküzün önde gideni, baş öküz, kalın kafalı, gözüne sokulanı anlamayan, buna rağmen halinden ve kendinden çok memnun kişi" anlamına geliyor. TDK sözlüğünde kelimeye yer verilmiyor.

SON dönemde siyasi literatüre giren argo söylemlerden bazıları şöyle:

(Unakıtan hakkındaki gensoru önergesi TBMM'de görüşülürken) Başbakan Erdoğan: Yattınız kalktınız, bakanıma belden aşağı vurmaktan başka bir iş yapmadınız. Oğlundan başladınız, eşinden çıktınız. Bir edep var, adap var ya! Müddei, iddiasını ispatla mükelleftir. İddiasını ispatlayamayan. Oraya üç tane nokta koyuyorum.

Deniz Baykal: Üç nokta, yakasına bir rozet gibi yapıştı. Ben üç nokta için yakasını uygun gördüm. Ama o uygun görüyorsa, başka bir yerine koysun.

(2004'te 23 Nisan resepsiyonu davetiyesine eşinin adının neden yazılmadığını soran bir gazeteciye) TBMM Başkanı Arınç: Şeyini şey ettiğimin şeyi! Niye tekrar soruyorsun kardeşim.

(Enerji Bakanlığı bütçesi görüşülürken) Bakan Güler: Doğalgaz anlaşmalarıyla ilgili bilgi notunu kitapçık halinde yarın hepinizin kutularına koyacağız.

CHP'liler: Ne kutusu?

Güler: Arzu ederseniz elinize veririm. Her yıl 4 milyar dolar denize gidiyor beyler, bu sidik yarışından dolayı, affedersiniz.

Anavatan sırası: Bugün ağzınız çok bozuk sayın bakan; kutuya koydun, ele verdin!

Güler: Peki, şöyle diyelim, idrar yarışı diyelim.

‘Omurgasız’a katlanmalı

ANKARA 8. Asliye Hukuk Mahkemesi, Erdoğan tarafından açılan bir davayı reddederek, “Siyasi kişiler, eleştiriler sert olsa dahi bunlara katlanmalı” dedi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır, “AB'ye, Türk milletinin zihinsel dönüşümünü tamamlayarak entegre olmasını şart koşması, Başbakan'ın omurgasızlığını göstermektedir. Kasaba tüccarı kurnazlığı ile at pazarlığı yaparcasına cahil cüretinde davranışlarda bulunmaktadır” demişti. Erdoğan, Şandır hakkında 10 bin YTL'lik tazminat davası açmıştı.

Kaynak: Akşam