BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA

Derin Devlet yok edilmeli

Ve Tayyip Erdoğan da derin devlet'i telaffuz etti. Bir programda yaptığı açıklama, tartışmaları gündeme taşıdı...

Abone ol

Başbakan'ın “Derin devlet ta Osmanlı’dan kalma. Onu yok etmeyi başarmak gerek” sözleri, Ecevit'in 'kontrgerilla’sını yine gündeme taşıdı

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Kanal 7'de yayınlanan İskele Sancak programında yaptığı “Derin devlet var ve bunu minimize etmek gerekir” açıklaması, “derin devlet” tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Erdoğan da açıklamasıyla, halefleri Demirel ve Ecevit gibi “derin devletin varlığını” dile getirmiş oldu.

O HER ZAMAN OLMUŞ

Erdoğan'ın değerlendirmesi şöyle: “Derin devletin varlığına katılmıyorum diye bir şey yok. Katılmıyorum olur mu, neden olmasın. O her zaman olmuş. Türkiye Cumhuriyeti döneminde başlamış bir şey de değil. Ta Osmanlı'dan. Bu gelenekten gelen bir şey zaten. Ama bunu minimize etmek, mümkünse yok etmek, bunu başarmak gerek.”

DEVLETE HİZMET RAHATSIZ ETMEZ

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, geçtiğimiz aralık ayında bir dernek toplantısında kendisine yöneltilen "Siz derin devlet misiniz?" sorusunu şöyle yanıtlamıştı: "Siyasi rakiplerimiz bunu kullanmaktan çok hoşlanıyor. Devlete hizmet etmek bizi rahatsız etmez."

Erbakan'ın Başbakan olduğu RefahYol döneminin Adalet Bakanı Şevket Kazan da Danıştay saldırısından sonra "Saldırı, tamamen bir derin devlet olayı. Bu kesinkes, planlı bir eylem. Bir derin devlet komplosu. Bunun içinde istihbarat örgütleri vardır. CIA'sı da vardır, MOSSAD'ı da" demişti.

İlk Ecevit söyledi

BÜLENT Ecevit, “kontrgerilla” diye tarif ettiği “derin devletin varlığını” dile getiren ilk devlet adamıydı. 26 Eylül 1974'te, Giresun'da yaptığı açıklamada Ecevit şöyle demişti: “12 Mart sonrası dönemde adı sanı ortaya çıkan ve tedbirlerin ve hatta soruşturmaların hukukiliğine ve insaniliğine de gölge düşüren kontrgerilla adlı örgütün, bu resmi görüntülü fakat gayrıresmi örgütün niteliği ve amacı üzerindeki örtü kaldırılamamıştır.”

Ecevit, 2005 yılında verdiği bir röportajında şunları söylemişti: “Türkiye'de bir derin devlet olayı var. Yıllardan beri oluşan ama bugünkü hükümet döneminde artık ertelenemez hale gelen bir olay. Bugünkü hükümet döneminde bu ne kadar olur, olabilir, bunu bilemiyorum.”

Demirel ‘asker’ demişti

DERİN devlet vardır, diyen 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 17 Nisan 2005'te "derin devleti" şu şekilde tarif etmişti: "Derin devlet, devletin kendisidir. Askerdir, derin devlet. Cumhuriyeti kuran askerler, devletin yıkılmasından daima korku duyar. Halk bazen sağlanan hakları suiistimal eder, yürüyüş hakkı verildiğinde gidip cam çerçeveyi indirerek, polisle çatışır. Derin devlete ülkenin muhtaç olması, ülkenin yönetilememesinden kaynaklanır. Derin devlet şu anda devrede değil. Derin devlet, kanaatlerine göre, devleti yıkılma sınırına getirmediğiniz sürece hareket halinde değildir. Onlar ayrı bir devlet değil ama devlete el koydukları zaman derin devlet olurlar."

Kaynak: Akşam