BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Şırnak'tan Prof. Ortaylı'ya ağır sorular!

"Doğulu öğrenciler kopya ile üniversitelere yerleşti" diyen Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya Şırnak'tan ağır sorular var.

Abone ol

Eğitim- Sen Şırnak Temsilcileri ve Şırnak Öğrenci İnisiyatifi, "Doğu ve Güneydoğu'daki öğrenciler ÖSS'de kopya ile üniversitelere yerleştiler. Böylece iyi okullara ehil olmayan öğrenciler geldi. Sınav asayişini iyi kontrol etmeliyiz" diyen Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya tepki gösterdi. Şırnaklılar Ortaylı'nın yanıtlaması istemiyle bir dizi de soru yönelttiler.

Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan basın açıklamasını Eğitim-Sen ve Şırnak Öğrenci İnisiyatifi adına Eğitim-Sen Şırnak İl Temsilcisi Serhat Uğur yaptı.
Anayasa'nın eşitlik ve eğitim-öğretim hakkı ilkelerine hatırlatan Uğur, başka illere gönderilen öğrencilere karşı ayrımcılık yapıldığını ileri sürdü.

Ortaylı'nın MHP'nin bir etkinliğindeki, 'Doğu ve Güneydoğu'daki öğrenciler ÖSS'de kopya ile üniversitelere yerleştiler. Böylece iyi okullara ehil olmayan öğrenciler geldi. Sınav asayişini iyi kontrol etmeliyiz' sözlerini eğitimde de Kürtlere yönelik ayrımcı-ırkçı anlayışın yansıması olarak nitelendiren Şırnaklılar Profesör Ortaylı'ya şu soruları yönelttiler:

"Burada yaşayan gençlerin hangi koşullarda yaşadıklarını ve nasıl bir eğitim aldıklarını biliyor musunuz?

- Bu gençlerin 30 yıldan fazladır yaşanmakta olan bir savaş ortamında doğup büyüdüklerini, hangi ruh hali ile gelecek planları yaptıklarını biliyor musunuz?

Eğitim dili sadece Türkçe olan bir sistemde gençlerimizin Kürtçe düşünüp soruları Türkçe okuduğunu biliyor musunuz?

- Yine ilkokulda bile bir yılda dört kez öğretmen değiştirdiklerini, liseyi bitirince de öğretmenlerinin sayısını ve isimlerini hatırlayamadıklarını biliyor musunuz?

Ayrıca bölgede eğitim kurumlarının fiziki koşulları ile bir dersliğe ortalama kaç öğrencinin düştüğü bilgisine sahip misiniz?

- Bölgemizin, öğretmen yetiştiren fakültelerin adeta bir uygulama alanı olduğundan haberiniz var mıdır?

Prof. Ortaylı'nın Kürt gençlere yaklaşımını, Kızıltepe'nin sınav merkezi olmaktan çıkarılmasını ve gençlerimizin koşullarının zorlaştırılmasını kınıyoruz. Tüm bunlar karşısında inatla diyoruz ki: 'Bizler bu coğrafyadaki bütün halkların her alanda birlikte yaşama umudu olduğuna, bir gün ayrımcı anlayışların mahkum edileceğine, ortak ve demokratik bir yaşama kavuşacağına inanıyoruz'. Kahrolsun ırkçı, şövenist öğretim. Yaşasın özgür, eşit ve bilimsel eğitim" dedi.