BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Şimdi de kara liste affı geliyor

Karşılıksız çek ve senet nedeniyle Merkez Bankası’nın kara listesine girenler için sicil affı planlanıyor.

Abone ol HÜKÜMET, SSK ve Bağ-Kur primlerine ait cezalarının yüzde 85’inin silinmesini öngören düzenlemeden sonra, bu kez karşılıksız çek ve senet nedeniyle Merkez Bankası’nın kara listesine girenler için sicil affı planlanıyor.

Merkez Bankası verilerine göre, karşılıksız çek, senet ve kredisini ödeyemediği gerekçesiyle kara listede bulunanların sayısı bir milyonu aştı.

AKP Giresun Milletvekili Ali Temür, borçlarını ödemeleri koşuluyla karşılıksız çek, senet ve kredi kartı borcu nedeniyle kara listede bulunanlara "sicil affı" öngören bir kanun teklifi hazırladı. Temür’un, Başbakanın milletvekillerine verdiği yemekte konuyu gündeme getirdiği ve destek aldığı öğrenildi. SSK ve Bağ-Kur prim affının temelleri de bu yemeklerde atılmıştı.

Esnafın talebini dile getirdim

Temür, esnaf, sanatkar, tüccar ve işadamları başta olmak üzere toplumun sicil affı beklentisinde olduğunu belirtti. Temür, Hürriyet’e şunları söyledi:

"Bu konuda bize de çok talep geldi. Bu istekleri dikkate alarak bir kanun teklifi hazırladım. Senetlerinin protesto edilmesi, karşılıksız çekler ve kredi kartı borcu nedeniyle ticaret erbabının gelecekteki işleri de olumsuz etkileniyor. Bu kişiler borç konusunu ortadan kaldırsa bile Merkez Bankası’nın kara listesinden çıkamıyorlar. Hazırladığım kanun teklifi ile bu olumsuzluk ortadan kalkacak."

Mevcut düzenlemeye göre, çek, senet, kredi kartı veya tüketici kredisi borcunu ödese bile ödeyemediği dönemde Merkez Bankası’nın kara listesine girenlere yeni çek ya da kredi verilmiyor. Bu kişilere ancak kara listeden çıkmaları durumunda yeni kredi ya da çek veriliyor.