BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İstanbul depreme hazır değil

Çin'deki korkunç depremde okulların yıkılması, Türkiye'deki ihmalleri gözler önüne serdi. Peki İstanbul'daki binalar ne kadar sağlam?

Abone ol Çin’deki korkunç depremde en çok okulların yıkılması, Türkiye’deki ihmali de gözler önüne serdi. 7.4’lük felaketin üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen, büyük bir deprem bekleyen İstanbul’daki binlerce okuldan sadece 136’sı güçlendirildi...

Çin’de pazartesi günü meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 50 bini geçti. Depremin merkez üssü Siçuan Bölgesi’nde binlerce çocuk, kağıt gibi yırtılan okul binalarının altında kalarak hayatını kaybetti. Bu korkunç facia bir yandan 99 ağustosunda yaşadıklarımızı hatırlatırken bir yandan da büyük bir deprem bekleyen İstanbul’u akıllara getirdi. Peki İstanbul’daki okullar olası İstanbul depremine hazır mı? 1999 yılından bugüne kadar neler yapıldı? İşte bu soruların cevabı araştırıldığında ortaya çok vahim bir tablo çıkıyor.

683 okul hasarlı

İstanbul’da 2.5 milyon öğrenci toplam 2 bin 597 okulda öğrenim görüyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin yaptığı çalışmaya göre, 683 okul depreme karşı dayanıksız ve güçlendirilmesi gerekiyor. Ancak aradan geçen 9 yılda kaplumbağa hızıyla yol alındı. Depremden sonra sadece 35 okul yıkılıp yeniden yapıldı, 40 okul takviye edildi, 56 okul ise büyük onarımdan geçti.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okulları depreme karşı güçlendirmek amacıyla 2002-2006 yılları arasında 367 eğitim kurumu için yaklaşık 195 milyon YTL harcama yaptı. İstanbul’daki 20 riskli ilçede çalışmalar bitirildi.

Bahane aynı: Bütçe yok

Para sıkıntısı nedeniyle sürdürülemeyen okulların depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi çalışmaları 2006 yılında Dünya Bankası’ndan 310 milyon euro kredi bulunmasıyla aşama kaydetmişti. Ancak geçen yıl (2007) bu kapsamda belirlenen 318 okuldan sadece 44’ünde çalışma gerçekleştirilebildi. Bu okulların 10’u yıkılıp yeniden yapılırken 34 okulda da güçlendirme çalışmasıyla yetinildi. 145 okulda ise depreme karşı güçlendirme çalışması yapılacak. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün tahminlerine göre inşaat çalışmaları en az 6 ay sürecek. Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak’ın bir soru önergesine verdiği cevapta şu anda İstanbul’da 11okulun yeniden yapılacağını söyledi.

‘Bedava kitap yerine okulları yapın’

Türk-Eğitim-Sen Başkanı Hanefi Bostan: “Para yok deniliyor. Para yoksa okul kitaplarını bedava dağıtmanıza gerek yok. Vatandaş okul kitaplarını kendisi alabilecek konumda. O kaynağı aktarın, her yıl kaldırım taşı değiştiren belediyelerden kaynak aktarın. Yani Türkiye’de çok fazla kaynak var. Bu kaynaklar israf ediliyor, birilerine peşkeş çekiliyor. Bunu önüne geçilmesi gerekmektedir. Yani okulların yüzde 75’inin depreme dayanıklı olmaması dehşet verici bir durum. Bütün ilgililerin harekete geçmesi gerek.”

495 okul hâlâ sıra bekliyor

* İstanbul’daki okul sayısı:
2 bin 597
* İstanbul’daki öğrenci sayısı:
2 milyon 350 bin
* Depreme
dayanıksız okul sayısı: 683
* Yıkılıp yeniden yapılan okul
sayısı: 35
* Güçlendirilmesi yapılan okul
sayısı: 101
* Güçlendirmesi devam eden
okul sayısı: 41
* Yıkılmayı bekleyen okul sayısı: 11
* Güçlendirilmeyi bekleyen okul sayısı: 495

1 milyon kişi kaçıyor

ArtçI sarsıntılar nedeniyle Çin’in Beichuan bölgesinde toprak kayması olaylarının artmasıyla birlikte bu bölgedeki Haizi gölünün taşma tehlikesi ortaya çıktı. Gölün taşması durumunda sular altında kalacak olan bölgede yaşayan 1 milyon kişi şimdi canlarını kurtarmak için bir an önce bölgeden kaçmaya çalışıyor. (Vatan)